2013. szeptember 11., szerda

Már nem csak álom az európai élvonal



A tavalyi esztendőhöz hasonlóképpen idén is felettébb sikeres szezonon van túl a Salgótarjáni Strandépítők közössége. A strandkézilabda szakágban a férfiak továbbra is őrzik helyüket az európai élvonalban, ráadásul egyre szélesebb a játékos-bázis, amiből építkezhetnek, mi több, már női csapatot is alakítottak. A részletekről Rácz Viktor elnökkel beszélgettünk.

*Mi volt az oka annak, hogy ebben a szezonban nemzetközi színtéren eredményesebbek voltatok, mint a hazai viadalokon?
 *A szezon során legfontosabb célunk a jövő évi Európa Kupa döntőjébe jutás volt, amelyet az kontinentális körverseny sorozat (EBT) különböző állomásain sikerrel vívtunk ki. Ennek érdekében számos nemzetközi tornán (Horvátország, Lengyelország, Hollandia, Keszthely, Salgótarján) vettünk részt, ahol Európa legerősebb csapataival találkoztunk. Fantasztikus szezont zártunk az EBT-n, az összetett pontverseny élén zártunk. Ez újabb mérföldkő az egyesületünk életében, ilyen nemzetközi eredményre klubszinten nem akadt még példa megyénkben. Azonban ennek a sikernek ára volt, mivel az idény végére elfáradtunk. Még ennek ellenére is elérhettünk volna jó eredményt a magyar bajnokságon, azonban a lebonyolítás nem volt igazságos, mert míg az egyik társaság csupán egy vereséggel ötödik lett, addig a másik kétszer vesztett, mégis másodikként végzett. Nem rendeztek elődöntőt sem: hármas körbeverés mellett gólaránnyal lehetett a nagydöntőbe jutni.
*Melyek azok a területek, amelyekben a Strandépítők előrelépett, illetve miben kell még javulni a nagyobb eredményességhez?
*Úgy érzem, erre az évre jutottunk el arra a szintre, hogy bárkit meg tudunk verni Európában. A védekezésünk nagyon masszív már, és az idei nyáron gyakorolt új támadási szisztémánk, amely főként a levegőpasszos (kínai) játékra épült, összeállt a szezon vége felé. Amiben mindenképpen javulnunk kell: időnként „hektikusak” vagyunk, nem tudjuk az egész mérkőzés során akaratunkat ráerőltetni az ellenfélre, így kibillenünk a megszokott játékból, ritmusból. Ezen kívül a "papíron" gyengébb ellenfelekkel szemben nem pörögtünk fel a kellő mértékben, mint például az élcsapatok ellen, egy-két kellemetlen vereségbe bele is futottunk. Ha a rivális „elcsíp” egy szettet, a szétlövésben bármi megtörténhet. Sajnos, a magyar bajnokságon éppen ez az eset fordult elő velünk.
*Egyre szélesebb az utánpótlás, és most már lányokkal is foglalkoztok. Ezek szerint a bázisbővítésben a határ a csillagos ég?
*Ugyancsak kiemelt feladatnak tekintjük, hogy minél szélesebb rétegekkel ismertessük meg ezt az egyre népszerűbb sportágat. Ennek egyik alapja az utánpótlás bázis bővítése. A férfiaknál már 13-14 éves kortól foglalkozunk gyerekekkel, szeretnénk a jövőben a még fiatalabb generációkkal is megszerettetni a strandkézilabdát. A lányokkal való foglalkozás pedig adta magát, női teremcsapatunk tagjai maguk kopogtattak az "ajtónkon", hogy szeretnének komolyan készülni a szezonra, megnyerték Bártfai Ferencet edzőnek, és mi szívesen fogadtuk őket, támogattuk a versenyzésüket. Ezt a döntés nem bántuk meg, mert nagyon lelkesen dolgoztak, az első évhez képest eredményesebben szerepeltek. Remélhetőleg jövőre már felnőtt szintéren is csillogtatják tudásukat. Egyébként mindhárom korosztályos csapatunk éremmel zárt az utánpótlás országos bajnokságokban, a lány ifik harmadik, a fiú ifik második, míg a fiú serdülők szintén harmadik helyen zártak.
*Milyen az elismertsége hazai illetve nemzetközi viszonylatban a salgótarjáni strandkézilabdának, illetve mennyire növelte meg az elszántságot a jövőre nézve, hogy most Európa élén "teleltek"?
*Örömmel mondhatom, hogy a Salgótarjáni Strandépítők Európa szerte egyre ismertebb. Ezt az is mutatja, hogy mind több nemzetközi tornára hívnak meg bennünket. Ahol elindulunk, esélyesként tekintenek ránk, amit többek között azzal vívtunk ki, hogy az idei három legrangosabb EBT-torna közül kettőt megnyertünk, és ott vagyunk újra a kontinens nyolc legjobb gárdája között. Ez adja legfontosabb motivációnkat a jövőre tekintve, szeretnénk mindenképpen éremmel hazatérni, titkon pedig a győzelemről álmodunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése