2013. szeptember 17., kedd

Keleti kézilabdás végeken 1.




Elindult hát a szezon. Az első forduló többségében papírforma eredményeket hozott. Nézzük azonban a részleteket.

Törökszentmiklós – Balmazújváros 22-25 (13-12)

Igazi, vérbeli rangadót ígért a tavalyi szezon két élcsapatának összecsapása. Aki a helyszínen látta a meccset, bizonyára nem is csalódott. A házigazdák honlapjának tudósítása szerint a már-már NB I-be illő játékoskerettel érkező vendégekkel szemben villámrajtot vett a TKE és az elején 6-2-re elhúztak. Ezután kezdett egyre jobban kapaszkodni – főleg a Tatabányáról igazolt Salamon Ádám révén – a Balmazújváros, és 7-7-re ki is egyenlítettek. Fordítani azonban nem tudtak – mert Erdélyi kapus nagyszerűen védett a hazaiaknál, és a szünetig maradt is a szentmiklósi előny.
A második félidőre azonban a nagy tempótól egyre inkább elfáradt a TKE, és a „hosszabb kispaddal” rendelkező hajdúsági alakulat fordított. Végül három góllal nyertek. Kis Gergely, a vendéglátók szakvezetője úgy vélekedett, közel álltak a bravúrhoz, és nem is játszottak rosszul, szemlátomást büszke volt a fiúk teljesítményére. A vendégek oldaláról Füzesi Ferenc csupán annyit mondott, összességében egy jó csapatot sikerült legyőzniük a második félidőben nyújtott koncentráltabb teljesítménnyel.
Békés – FTC 34-31 (18-17)
Időrendben a második befejeződött mérkőzés a fővárosi zöld-fehérek viharsarki fellépése volt. A békésiek honlapjának beszámolója szerint nagyon kemény, pörgős meccset láthattak a nézők, küzdésben nem volt hiány. A hazaiak az első félidő vége felé jutottak komolyabb (három-négy gólos) előnyhöz, de még innen szépített a Fradi. A második játékrészben mind jobban elhúzott Gávai mester alakulata, már hét góllal is vezettek, a szívós fővárosiak felzárkóztak még egyszer, de a békési sikert már nem tudták megakadályozni. Az utolsó percben egy békési játékos egy durva szabálytalanságért azonnali piros lapot kapott és fel is jelentették a játékvezetők (azt nem tudni ki volt, mert az FTC honlapja nem közölt nevet, a békésiek pedig ezt az esetet szépen „elhallgatták” a saját fórumukon, a „kézilabdaeredmények” honlapon pedig még nincs fenn a jegyzőkönyv). A házigazdáknál Kovács 8, Kardos és Gazsó 6-6 találatig jutott, míg az FTC részéről a 9 gólos Márkus, valamint a 6-6 gólt jegyző Deli és Szovszki volt a legeredményesebb.
Gávai Ferenc, a Békés mestere úgy vélekedett, tipikus első bajnoki meccs volt, nem játszottak jól, a kézilabdázók túlságosan izgultak a pályán, ráadásul ismeretlen volt számukra az ellenfél. De nyertek, és fontos két pontot szereztek. A túloldali kispadról Adorján Gábortól nem érkezett hasonló értékelés, a Fradi-honlap szerint a mutatott produkció miatt egyik félnek sem lehet oka a panaszra, hatalmasat küzdöttek a fiúk és senki sem mehet ellenük biztosra a későbbi rangadókon.

Kecskemét – Hajdúnánás 25-26 (14-10)

Felettébb érdekes és hullámzó lehetett a játék ezen a mérkőzésen. Főként annak tudatában, hogy az elején nagyon bekezdett a Kecskemét, és már 10-3-ra is vezettek. Ebből aztán leadtak a félidő végére, de a szünetben is négygólos előnyt birtokoltak. A második félidőre azonban alaposan megtorpantak a hazaiak, és a félidő dereka táján 18-18-ra kiegyenlített a Hajdúnánás. A „hírös városi” edző, Kopornyik Zsolt ekkor időt kért, ami jót tett volna, ha nem teszik naggyá a srácok az ellenfél kapusát, Felföldit. A megingásokat természetesen kihasználták a vendégek és a hajrában folyamatosan két-három góllal vezettek, amit már nem tudott behozni a KTE.
Kopornyik Zsolt elsősorban a négy kihagyott hetest és a sok elrontott ziccert rótta fel a vereség okaként, és igazából saját magukat verték meg. A fiatalok számára nagyobb rutin megszerzése a cél a jövőben, míg az idősebbek ne válasszanak meggondolatlan megoldásokat.
A nánási edző, Hadas Sándor nem nyilatkozott a saját honlapjukon.
Pick-Szeged II. – Mizse KC 30-16 (17-5)
A vasárnapi, időrendben első mérkőzésről nagyon szűkszavú hírek érkeztek. A szegediek honlapján csupán Velky Mihály edző értékelése szerepel, amelyben azt mondja, már az első félidőben eldöntötték a meccset, Tóth Mihály a kapuban extrát teljesített - figyelem, Kábel SE, az áprilisi kupaelődöntőben is kifogott rajtatok a „déli egyes”! Könnyű gólokat szereztek, és a második félidőben már mindenki játéklehetőséget kapott. Egy sajnálatos eset is történt: a szegedi Koligyer súlyos térdsérülést szenvedett.
A szegedieknél Tóth mellett Hegedűs (6 gól), Molnár B. (4), Gidai (4) és Czina (3) játszott jól.
Gödöllő – Nyíregyháza 24-26 (14-18)
Erről a találkozóról a szabolcsi online újság adott – szintén rövid – beszámolót. A Nyíregyháza végig vezetve, biztosan nyerte meg a meccset. Dicsérik a hazaiakat, mert azt kapták, amit vártak, brusztolós, hajtós társaság. Hozzáteszi a tudósító, a végeredmény nem tükrözi a két gárda közötti tényleges különbséget, mert ha kevesebb ziccer marad ki, a vendégek biztosabb győzelmet aratnak. A nyírségieknél Nagy ötször, Tarnavölgyi, Varga és Szűcs négyszer-négyszer, míg Kaplonyi háromszor talált az ellenfél kapujába. A gödöllőieknél Orbán és Stranigg egyaránt öt-öt gólig jutott.

Ózd – Eger 19-21 (9-11)

A végére maradt az északi rangadó (a PLER-Balassagyarmat tudósítást részletesebben megtalálják a blog egy külön írásában), amely bizonyos tekintetben meglepő eredményt hozott, mivel az egriek egyértelműen a bajnoki címre törnek, és a nyáron ennek fényében erősítettek. Nos, az ózdiak keményebb falatja sokáig meg is akadt a torkukon. Marosréti Ervin (Ózd) tudósítása szerint bár az egriek végig egy-két góllal vezettek, azért akadt olyan szakasz, amikor a házigazdák bebiztosíthatták volna a sikerüket. Például a második félidőben, amikor Papp Gábor góljával átvették a vezetést (16-15), de ezután két hétméterest is elhibáztak, az Eger kiegyenlített, majd a hajrában fordított és nyert. Az ózdi honlap szerint erre az akaratra és elszántságra építeni lehet.
Szakál György, a hazaiak szakvezetője „mérhetetlenül csalódottnak” érezte magát, mert úgy vélte, ezt a rangadót meg kellett volna nyerniük.  Kiemelte, hogy nagyszerűen küzdött a társaság, de a négy kimaradt büntető egy ilyen hőfokú mérkőzésen nem fér bele. Kollégája, Csík János elismerően beszélt az ÓKC-ról, mondván nagyon megnehezítették a dolgukat, és reméli, több közvetlen riválisuk pontokat fog hullajtani az ózdi sportcsarnokban.
Az Egernél kiemelkedett a szlovák válogatott Szabó Péter 11 góljával, míg a hazaiaknál jobban eloszlottak a találatok: Nyikes 5, Barta és Harkó 4-4 gólt szerzett. A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy az első alkalommal átadott és az előző szezon legeredményesebb ózdi kézilabdázójának járó Marosi István Vándordíjat Barta Dániel kapta meg – a névadó, egykori sokszoros válogatott klasszis személyesen adta át a kupát. Gratulálunk a fiatalembernek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése