2013. szeptember 18., szerda

Szöul emlékei




Ma huszonöt éve kezdődtek meg a versenyek a szöuli nyári olimpián. Nekem ez volt első igazi ötkarikás élményem. Már korábban is követtem a versenyeket, négy évvel korábban éppen a nyaralás alatt a balatonfüredi kábelgyári üdülőben néztük a „szocialista” egyórás összefoglalókat a „mételyes” Los Angeles-i olimpiáról.
Szöul azonban, 1988-ban már egészen mást jelentett, akkorra alaposan megfertőződtem az „ötkarika” szellemiségével. Emlékszem, a magyar idő szerinti reggeli megnyitó ünnepség után már indultunk is Salgótarjánban, valami városok közötti általános iskolás sportversenyre, ahova, mint másodikos középiskolást, néhai Urbán Árpád kért meg, segítsem ki az olimpiatörténeti „tudásommal” a csapatot – Balassagyarmat meg is nyerte a versenyt.
No de az élmények. A megnyitó, ahol Szon Ki Csung elégtételt kap, a ’36-os maratoni bajnok (még japán színekben nyerte, mert akkor Korea japán megszállás alatt volt) futhat be a lánggal a stadionba. A felreppenő galambok. Ro Te Vu államelnök megnyitója: két sort kívülről megtanultam, és évekkel később, mikor Balassagyarmatra jött egy koreai folklórcsoport, fogtam magam, és a vágott szemű lányoknál „bevágódtam” ezzel a mondattal: „Szöul, olimpik tévérál, ketyéé hangazol, szonon hamnidá”. Vastapsot kaptam.
És a versenyek! Mivel nyolc óra volt az időeltolódás, a legfontosabb események jobbára hajnalra, vagy a délelőtti órákra tevődtek. De hát iskolaidőben jártunk. Azért nem voltak annyira szőrös szívűek a tanárok, hogy valami egyveleget ne kapjunk. Darnyi első sikerére felkeltem, aztán mikor Martinek Janika befutott az öttusában, azt is élőben láttam. Sikéről már a testnevelő tanáraim értesítettek. Szabó József kétszáz melles diadala alkalmával mindenki a „régi Szántó Gimnázium”, azaz a mai Törvényszék legfelső emeletén lévő stúdióba sietett, ott volt az épületben az egyetlen tévé. Eközben pedig bekapcsolták a hangszóróba Török László rádiós közvetítését. Egy szem magam maradtam az osztályteremben, ott izgultam végig az úszást.
Az egyik nap – csütörtökön – épp hazaértem a tanórák után és bekapcsoltam a tévét. Egy eredményhirdetés zajlott, pontosabban már véget ért, és az érmesek haladtak a kamerával szemben, egymás mögött. Elöl egy hatalmas NDK-s „Brünhilda” – ő volt a bajnok, Kristin Otto. Mögötte egy hasonló kaliberű honfitárs, Cornelia Sirch. De ki a harmadik? Mikor a medence végénél balra fordultak, akkor esett le a tantusz. A két deli germán csaj között Egerszegi Krisztina lépdelt. Akkor még csak második lett – vasárnap már nem volt „nemulass”. A pici lány otthagyta a vetélytársakat, mint Szent Pál a délkeleti szomszédainkat.
A második hét magyarnándori almaszedéssel telt – középiskolás társadalmi munkában. Természetesen az eseményekről nem lehetett lemaradni. Miközben a gyümölcsöt gyűjtöttük, a kisrádióból szólt az éppen aktuális közvetítés. Aztán ha valami izgalmasabb jött, állt a munka. Mint 29-én, csütörtökön, a férfi kardcsapat fináléjának idején. Magyarország – Szovjetunió. 8-4 oda, akkor legyintés. Aztán 8-6, 8-7. Az utolsó asszónál az összes férfi tanár meg jó pár diák a rádió körül. Gedővári vívott Alsannal. 5-5 után egyetlen találat döntött. A kedvezmény Alsannál – Radnóti László, a riporter hol hörgött, hol suttogott. Aztán a végén kiabált örömében. Alsan jött, megállt, de Gedővári közbevágott. A rádiót hallgató jónép bősz kurjantását pedig visszazengték a környező dombok.
Persze nem csak a magyar győzelmek maradtak meg bennem. Figyeltem, ahogy a „favoritra megy a kamera” a férfi 100 méteres síkfutás döntőjében: Ben Johnson elképesztőt rohant, világcsúcsig lépdelt, aztán két napig örülhetett – lebukott a doppinggal. Florence Griffith-Joyner pedig mosolygott futás közben. Máig itt élnek Gyulai István szavai: „új dimenzió a sportban. Eddig a vicsorogtunk, a fogunkat csikorgattuk, és lám, így is lehet.” Láttam Paul Ereng fantasztikus utolsó háromszázát a nyolcszáz méteres síkfutásban. A semmiből tört elő. Láttam a „fogpaszta-reklám” texasi háziasszonyt, a tök ismeretlen Louise Rittert, amint fityiszt mutat a nagy Kosztadinovának magasugrásban. Láttam a labdarúgó döntőt, ahogy a ruszkik elporolják a brazilokat – „Romárióstól”.
Szóval sok-sok kellemes élmény köt Szöulhoz. Máig 1988 a legkedvesebb olimpiám, és úgy gondolom, örökké az is marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése