2013. szeptember 24., kedd

Keleti kézis végeken - Menetelnek a bajnokesélyesek




A második fordulóban tulajdonképpen nem történt különösebb meglepetés. Az első kör eredményeinek tudatában nem tekinthető annak a szegedi tartalék balassagyarmati pontszerzése, és a PLER II. hajdúnánási sikere sem (legfeljebb a mértéke), egyedül talán a törökszentmiklósiak nyírségi diadala emelhető ki, de itt sem volt különösebb kétség a két pont sorsáról. Nézzük a részleteket.

Balmazújváros – Ózd 37-22 (16-8)

Az ózdiak igen elszántan érkeztek a balmazújvárosi új rendezvényközpont kézilabdás „megnyitójára”, de végül lógó orral távozhattak. Az ózdiak tudósítása szerint még 3-2-re a vendégek vezettek, de ezután fokozatosan felőrölte riválisát a házigazda társaság. A nyitott védekezéssel szemben szinte semmit sem tudtak alkotni a kohászvárosiak, míg a balmaziaknál a beálló István Péter „élt” nagyon. A vendégek átlövői is csődöt mondtak, mint ahogy arra utalt meccs utáni összegzésében Szakál György edző is. A hajdúságiak ezek után már sorra szerezték a könnyű gólokat, a két csapat között pedig egyre duzzadt a különbség. A vendéglátók mestere, Füzesi Ferenc szerint a védekezésük végig stabil volt, ám a támadójátékon még akad mit javítani.
A balmazújvárosiaknál István 8, Hajdú 6, Temesvári és Kovacech 5-5, míg az Ózdnál Barta 7, illetve Kocsis 5 gólt szerzett.

Balassagyarmat – Pick Szeged II. 27-27 (11-12)

Erről a mérkőzésről külön írásban számoltam be a blogon, annyit azért itt is megjegyeznék, hogy ezúttal Savón nem vitte a hátán a többieket, sőt, önmagához képest kifejezetten gyengébb teljesítményt nyújtott, de a komoly izgalmakról azért gondoskodtak a csapatok, illetve a kapusteljesítmények (Varga Ádám és Tóth Mihály) kimagaslóak voltak.

Mizse KC – Gödöllő 26-21 (13-14)

Nehezen indult a hazaiak számára a mérkőzés, ugyanis a vendégek rendkívül szívósan, szervezetten, türelmesen játszottak. A második játékrész elején azonban egy 6-1-es sorozattal fordított a Mizse, és már-már úgy tűnt, simán veszi az első hazai akadályt. De a vendégek gondoskodtak még némi izgalomról, hiszen 20-20-ra kiegyenlítettek. A felzárkózás ellenben felőrölte maradék erejüket, és egy újabb 6-1 rohammal biztosan szerezte meg a győzelmet az alföldi csapat. További információt – közte edzői nyilatkozatokat – nem sikerült megszereznünk.
FTC – Kecskemét 45-28 (21-13)
Furcsán alakult a meccs első félideje. A Kecskemét ugyanis ritka bátor játékot nyújtott a Népligetben, hasonlóképpen idei első játszmájukhoz, most is vezetést szereztek – és most sem tudták tartani. Egy időkérés után Tuba Kovács kapus vezérletével, és gyors indításokkal 10-0-s „szakaszt” produkált a Fradi, és már a szünetig nagy előnyhöz jutott. A folytatásban nem állt le a zöld fehérek lendülete, sorozatban gyártották a gólokat, és teljesen két vállra fektették a vendégeket. A kecskemétiek honlapja szerint a súlyos vereség oka, hogy hiányoznak a rutinos játékosok.
Hajdúnánás – PLER Budapest II. 25-34 (10-19)

Az eredmény akár meglepetés is lehetne, de a PLER végig vezetett a meccsen. Sőt, nem is egy hirtelen lendülettel, hanem szép fokozatosan húzott el a hazaiaktól. 5-8, 7-12, majd a szünetben már 10-19 állt az eredményjelzőn. Ezek szerint tehát a fővárosiak sok-sok energiát nyertek a balassagyarmatiak felett aratott győzelemből. A Hajdúnánás a második félidőben egyre jobban görcsölt és kapkodott a felzárkózás érdekében, de számos hibát vétettek, míg a budapestiek nem hibáztak. Az ötvenedik perc táján 14 góllal (!) vezettek már, ezen a különbségen tudott a Nánás a hajrában szűkíteni.

Nyíregyháza – Törökszentmiklós 21-25 (8-11)

Érdekes mondattal indította a szabolcsi online újság a mérkőzésről szóló tudósítást: „a körítéssel nem volt gond, tapsoló várta a nézőket, hetesdobó versenyt rendeztek, tombolát sorsoltak, bemutatkozott a kabala kakas, ám a főfogás, a meccs odakozmált.”
Való igaz, a Losonc vezette szentmiklósi védekezés a kezdetektől fogva jól állta a nyírségi rohamokat, és a hetedik perctől kezdve folyamatosan vezettek is a vendégek. A vendéglátóktól egyedül a kilenc találatot jegyző Szűcs Balázst tudta kiemelni Varga Zsolt szakmai igazgató, míg a másik oldalon Kis Gergely mester a betegségéből felgyógyuló Mészáros Péter kapus teljesítményét (közel hatvan százalékos hatékonysággal védett!) dicsérte igazán. A második félidőben mindössze egyszer, 12-13-ra tudott „veszélyes közelségbe” kerülni az egyenlítéshez a Nyíregyháza, de ezután Boda Péter és társai újból szórni kezdték a gólokat. Végül úgy nyerték meg magabiztosan a mérkőzést, hogy az utolsó hét percben már egyetlen egyszer sem zörgették meg az ellenfél hálóját.
Kis Gergely a lefújást követően úgy vélekedett, magas hőfokú, szenvedélyes és precíz produkciót nyújtottak a tanítványai, nagy odaadással, szívvel-lélekkel küzdöttek, és ez volt a siker kulcsa.

Eger – Békés 36-23 (18-10)

Rangadónak indult a forduló záró találkozója – de nem az lett belőle. Az Eger ugyanis szemlátomást tanult az ózdi hibákból. Tíz perc alatt már négygólos előnyt szereztek, és még egy vendég-időkérés sem tudta kizökkenteni Padláékat a megszokott ritmusból. A hírek szerint nagyon jó volt a hazaiak védekezése, sokat sáncoltak, és remek átlövésgólokat lőttek, ráadásul nagyon könnyen alakították ki a helyzeteiket.
A második félidőben egyszer ugyan felzárkóztak a békésiek, de csak 24-18-ig tudtak, onnan megint jött Szabó Péter és Pánczél irányításával az egri roham, ami a végén rendkívül fölényes sikerben végződött. Szabó Péter ezúttal 9 gólt szerzett, ezzel átvette a góllövőlistán a vezetést José Savóntól. A vendégek szakvezetője, Gávai Ferenc rendkívül letörten nyilatkozott a saját honlapjuknak, elmondta, hogy idegenben még egy ennyire jó csapattól, mint az Eger sem szabad 36 gólt kapni, és reméli, tanulnak a hibákból a tanítványai. Csík Jánostól hasonló értékelést nem találtunk.

A bajnokság állása: 1. Balmazújváros 4 pont (62-44); 2. Eger 4 (57-42); 3. PLER II. 4 (63-52); 4. Pick Szeged II. 3 (57-43); 5. FTC 2 (76-62); 6. Törökszentmiklós 2 (47-46); 7. Nyíregyháza 2 (47-49); 8. Hajdúnánás 2 (51-59); 9. Mizse KC 2 (42-51); 10. Békés 2 (57-67); 11. Balassagyarmat 1 (54-56); 12. Gödöllő  0 (45-52); 13. Ózd 0 (41-58); 14. Kecskemét 0 (53-71).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése