2013. szeptember 30., hétfő

Kábeles „indigó”



Nagyon ritkán fordul elő a sportéletben, hogy a történelem ilyen pontosan, ennyire tökéletesen ismételje önmagát. A Nógrád megyei kézilabdában az elmúlt húsz évben biztosan nem fordult elő hasonló – sőt, szerintem korábban sem. Az, hogy két egymást követő héten, két egymás utáni mérkőzésen ugyanaz a személy, ugyanakkor és (majdnem) ugyanúgy hajtson végre egy mozdulatsort, lehet, hogy az egész magyarországi sportban sohasem történt meg.
De José Savón így járt.
Szeptember 21-én rendkívül izgalmasan alakult a Balassagyarmati Kábel SE – Pick Szeged II. NB I/B-s bajnoki mérkőzés végjátéka. Döntetlen állásnál a házigazda csapat támadhatott és az utolsó másodpercekben kiharcoltak egy hétméterest. Megszólalt a duda, és időn túli büntető következett. A Kábel SE legrutinosabb, leginkább tapasztalt, sok csatát átélt, kiváltképp harcedzett játékosa vállalta el a feladat végrehajtását: José Savón. A kubai klasszis rezzenéstelen arccal állt oda a „heteshez”, Tóth Mihály, a szegediek jól megtermett hálóőre izgett-mozgott vele szemben. Aztán „Rodney” a jobb sarok felé bombázta a büntetőt. Szomorúan fordult vissza, lemondóan legyintett, látszott rajta, megviseli a történet – biztatták is a társak, hiszen a csapat győzelmi esélyt szalasztott el.
Egy hét telt el, és a gyarmati legénység Lajosmizsére utazott. Mit ad isten, szeptember 28-án, talán ugyanabban a percben, mint az előző szombaton, megint döntetlen állásnál, az utolsó támadásnál járt kézről-kézre a kábeles fiúknál a labda. Aztán négy másodperccel a lefújás előtt akció. Betörés, belül védekezés, hétméteres. A duda most is megszólalt, letelt a hatvan perc. És ki vállalta el ismét a büntetőt? José Savón. Vajon járt-e épp akkor a fejében a múlt szombat szerencsétlen mozdulata? Vajon gondolt-e arra, hogy egy héttel ezelőtt fölé trafált? Profi gondolkodású, profi mentalitású férfiú ő, csak arra koncentrált, be kell lőni a hétméterest, szét kell „cincálni” az ellenfél hálóját, hogy aztán örömittasan ujjongjanak az idei első bajnoki győzelem után.
José Savón odaállt. És most belelőtte a kapusba. A végeredmény 22-22 lett, újból elmaradt a nyertes mámora.
Nagyon ritkán fordul elő a sportéletben, hogy a történelem ilyen pontosan, ennyire tökéletesen ismételje önmagát. Most megtörtént – a Kábel kárára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése