2013. szeptember 29., vasárnap

Haditúra Romhányban

Ma már legfeljebb a negyvenes-ötvenes korosztály tagjai emlékeznek – némi nosztalgiával – a hajdani, iskolai Magyar Néphadsereg Napjára, ami tulajdonképpen a pákozdi csata emléknapja volt. Szeptember 29-én az iskolások terepre alkalmas ruhában ugyan, de az elmaradhatatlan vörös nyakkendőben, „egy napi hideg élelemmel” kirándultak valami közeli, vadregényes helyre, ahol akadályversennyel és az elmaradhatatlan számháborúval töltötték el a napot. Jó esetben a néphadsereg vagy a határőrség alakulata is kivonult ilyenkor, fegyvereket, hadi technikát bemutatni a gyerkőcöknek.
Ilyesmit szervezett idén a romhányi TERIKE – a Tegyünk Együtt Romhány Ifjúságáért Közhasznú Egyesület – az iskolások számára. Természetesen bizonyos attribútumok, mint a vörös nyakkendő, a Magyar Néphadsereg és a számháború hiányoztak, de akadályverseny, fegyverek és katonák is voltak. A Hadtörténelmi Kulturális Egyesület tagjait kérték föl a szervezők a közreműködésre, akik második világháborús – amerikai, szovjet és Wehrmacht – egyenruhába öltözve a korabeli kézi fegyvereket mutatták be a gyerekeknek az akadályverseny állomásain.
- Hagyományt szeretnénk ezzel teremteni, – mondta Csordás László főszervező – hogy ne kelljen a Hadtörténeti Múzeumba utaznia annak, aki háborús múltunkat valamennyire is szeretné megismerni. És nem utolsó sorban valami érdekes rendezvénnyel kimozdítani a gyerekeket a négy fal közül.
Ez most, a Pákozdi csata emléknapján sikerült is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése