2011. április 5., kedd

Szőrös elvtárs és a kislány


A történet még anno, az átkosban játszódott. A központi november hetedikei ünnepségre készültek Balassagyarmaton, a szokásos helyszínen, a Lenin-lakótelepen, a „sildessapkás forradalmár” szobránál (csak egy kis kitérő: egyes történészek megdönthetetlen tényekkel cáfolják a Téli Palota ostromát, mondván Lenin villamossal ment a palotához, és hát egy forradalomban az első dolog, amit barikádnak használnak, az a tömegközlekedési jármű.).
Visszatérve tehát az eredeti történethez: ott állt felsorakozva a diáksereg, általános iskolások kék és piros nyakkendőben, középiskolás lányok sötétkék és piros matrózblúzban. Álltak-álltak, de a díszvendégek és a városvezetők csak nem akartak megjönni. A hideg késő őszi délutánon szinte odafagytak a kezek a kabátzsebekhez, mire az egyik tanár, a piros matrózblúzosok kórusának vezetője megunta a várakozást. Megkérte egyik elsős tanítványát, egy szeplős kislányt, szaladjon már le a lépcsőn, és ha megjön „Szűrös elvtárs”, azaz a párt központi küldötte, azonnal rohanjon vissza, jelezzen neki, hogy belekezdhessenek egy köszöntő mozgalmi dalba.  Többet nem mondott, remélve talán, hogy a kis hölgy tudja, kiről van szó.
Lefelé a lépcsőn gondolkodott magában a diáklány, ugyan miért is beszél a tanár a vendégről, és vajon ki lehet az a „Szőrös elvtárs”. De gyorsan elhessegette ezeket a gondolatokat, mert a távolban érkezett valaki, aki első látásra tökéletesen megfelelt a tanár által közölt feltételeknek. Nosza rajta, kapta magát és lelkendezve rohant fel a lépcsőn, kiabálva, hogy „megjött, megjött”. A tanár-kórusvezető pedig fogta a hangvillát, s máris intett, az iskolai dalárda kezdheti az első mozgalmi dalt.
Az első hangokig jutottak csak az éneklésben, amikor a hátsó sorokból kuncogás, majd egyre erősödő nevetés hallatszott. A tanár döbbenten tekintett hátra, majd neki is mosolyra görbült a szája, amikor feltűnt buja szakállas kollégája, amint lassan lépdel felfelé az emelvény mellé.
Csupán az a szeplős kislány nem nevetett, bíborvörös arccal, szemérmesen elvonult…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése