2011. április 18., hétfő

Egy fillért se a sportegyesületeknek!


Igazságos elosztást akar a balassagyarmati önkormányzat? Tiszta vizet akar önteni a pohárba, hogy valójában megtudja ki is érdemel sporttámogatást a városban? Akkor lenne egy „korszakalkotó” ötletem: 2012-re egy fillért se utaljon ki a sportegyesületeknek, teljes mértékben vonja meg tőlük egy esztendőre a támogatást – hiszen nem kötelező feladat ez számára, vagyis jogi értelemben nem kérdőjelezhető meg, ha így határoz.
No, akkor aztán feketén-fehéren kiderülhet, ki, melyik SE, hogyan sáfárkodik a saját erejével, hogyan igyekszik a központi csap elzárása után az oldalsó csapokat megnyitni, s próbál minél szélesebb szponzori bázisra szert tenni. Akkor majd világosan kiderül, hogy ha saját magára marad az ember, ki tud okos választásokat hozni, ki képes karakán, „épeszű”, hosszú távú terveket szőni, s persze arra is fény világlik, hogy ki tekintette tényleg eddig „fejőstehénnek” az önkormányzatot. Tessék csak nyugodtan kipróbálni ezt a változatot! Jöjjenek a társadalmi munkások, dolgozzanak ingyen az edzők, ne kapjanak meccspénzt a játékosok, hanem abból éljenek egy esztendeig, amit maguk össze tudnak kaparni.
Szerintem csak ez lehet az igazságos lépés: a források tökéletes elvonása. Maximum a nagyrendezvények (Palóc Triatlon, Ipoly Gyalogló Gála, Mozdulj Gyarmat) kapnának – fejenként mondjuk 1-1 millió forintot -, hogy azt színvonalasan a legjobb tudásuk szerint lebonyolítsák, így gazdagítva Balassagyarmat jó hírnevét. Máskülönben pedig legyen az egyesületek számára 2012 egy affajta „túlélőtúra”, s egyértelművé válik, a nadrágszíj-összeszorítás után ki marad talpon, ki gazdálkodik a költségvetésével a modern idők parancsa szerint, s hol méretezik „túl bőre a kabátot”. Az életben maradottak között aztán 2013-ban megint lehetne egy elosztási rendszert kialakítani.
Persze ezt a lépést normális önkormányzat nem teszi meg, hiszen van szíve és jóérzése. Így viszont marad az igazságtalan aránytalanság, és nem lesz normális elosztás. Közben pedig az amúgy is elég rozoga lábakon álló balassagyarmati sport egyre inkább süllyedni fog ama brekegő kétéltű állat hátsó fele alá…
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése