2011. április 17., vasárnap

Sport-e a művészi teremkerékpár?


Szombat este véletlenül láttam meg az egyik honi kereskedelmi csatorna adását. Nem szoktam nézni, mivel nem tartom valami egyenes és korrekt dolognak az effajta tehetségkutató műsorokat, ahol akár még nyilvánoson meg is alázzák a merészen – de oly sok tálentummal meg nem áldott – próbálkozót. Két ismerős fiatalember tekintett vissza rám a képernyőről, s kíváncsi voltam, valóban nem csalnak-e a szemeim: a romhányi teremkerékpáros generáció két ifjú képviselője indult a „Csillag Születik” válogatásán.
Már csak az értékelésre „értem oda”, de mivel tudom jól, mit csinálnak, s hogy ezt a művészi teremkerékpározást milyen magas nemzetközi szinten űzik ott, a dél-cserháti dombok között megbúvó településen, akadt sejtésem arról, miféle emelt színvonalú produkciót mutathattak be.
Egyből azon kezdtem gondolkodni: vajon igazam volt-e néhány héttel ezelőtt, amikor azzal utasítottam vissza egy televíziós-műsorkészítési felkérést egy romhányi viadalról, mert ez nem a sport műfajába tartozik, magyarul én nem sorolom be a sport kategóriába a művészi teremkerékpározást. Mert ha annak vennénk, akkor bizony a zsonglőrmutatványokat, a kötéltáncot, a kaszkadőr-attrakciókat, a késdobálást és még megannyi más cirkuszi szintű előadást is e „polcra” kellene tennem. (Hozzáteszem, nálam a póker sem sport, talán még a sakk sem.) Ha tehát nem sport az, amit ez a két fiú művel, akkor igen, helyük van egy ilyen, kulturális tehetségkutató műsorban. Ha viszont sport a művészi teremkerékpár, akkor viszont eleve nem engedtem volna, hogy a két srác ilyen cirkuszi mutatvánnyá „süllyessze” le a kemény, verejtékes, több éves munkával learatott „gyümölcsöt”.
Itt állunk tehát ebben a félresikeredett és eltorzult értékű világban, ahol egyébként komoly szaktekintélyek előtt „züllik” mutatvánnyá egy többre hivatott művészeti ág (?), pusztán azért, mert így a romhányi fiatalok jobban a médiaérdeklődés kereszttüzébe kerülhetnek. Mert ugye, meg kell vallani, ha nincs szélesebb elismertséged, h nem adod el magad „aprópénzzel” holmi gyenge színvonalú kereskedelmi televízióknak, halálra ítéled saját magad, akkor nem leszel népszerű, akkor eleve kevesebbet ér, amit csinálsz, amit teszel.
Reggelre aztán teljesen megerősödött bennem a felismerés: szombat este óta sportból végképp cirkusszá vált a művészi teremkerékpározás.
H.H.

1 megjegyzés:

  1. Kedves H.H.!
    Nagyon sajnálom, hogy az Ön "tehetségére" ennyire nem figyelt fel senki, s elkeseredettségedben nem látja azt, hogy ezzel a - legyen ez - művészettel és/vagy sporttal népszerűsítik magukon kívül a sportágat is, a környéket is, s talán még valahol Önt is, merthát most nem tudom, miről írt volna, ha ez az esemény nincs...
    Emellett:
    - ha ilyen jó ismeretségben állnak, akkor pontosan tudhatja, mennyire veszik komolyan a dolgot;
    - talán Ön is tehet róla, hogy "ide kényszerültek", mert hát az Ön ízlésvilágába ez nem fér bele sportként. Megjegyzem ezek szerint Ön minden szinten jobban tisztában van a sport fogalmával, mint bárki nemzetközi szinten;
    - na meg, véletlenül ilyen szennyet megtalálni... ez nagy pehhhhhhhhhh....

    Remélve, hogy Gyarmat hangjában az öröm lesz erősebb:
    H.B.

    VálaszTörlés