2011. április 8., péntek

Közönségkedvenc Gyarmaton a kubai "csokifiú"


Ébenfekete bőrű kézilabdázó mutatkozott be a Cegléd elleni hazai bajnoki mérkőzésen a Balassagyarmati Kábel SE csapatában. Yoel Moreno a messzi Kubából érkezett – kis balmazújvárosi kitérővel – az Ipoly-parti alakulathoz, aki tíz éven keresztül szerepelt a karibi szigetország válogatottjában.

-         Nagyon jól érzem magam Balassagyarmaton – mondta a játékos. – A csapattársak hamar befogadtak, remek a hangulat mind a pályán, mind az öltözőben. Sajnos az utolsó két mérkőzést elvesztettünk, de biztos vagyok benne, hogy győztes csapatban is játszhatok majd itt. (Azóta az Ózd ellen nyert a társaság – Yoel négy góllal vette ki részét a sikerből – a szerk.)

A harminc esztendős fiatalember ősszel rövid ideig edzett már a Kábel SE együttesével, ám csak Dioris Mateo meghiúsult átigazolását követően „közvetítette ki” végleg a nógrádiakhoz Zsembery Tamás játékos-menedzser.

-         Meglehetősen nagy a különbség a kubai és a magyar – így az európai – kézilabda között – folytatta a társaitól „Zsoli” becenevet kapott átlövő. – Anyaországomban nagy becsben tartják a kézilabdát, hatalmas erővel és bátorsággal játsszuk, ugyanakkor jóval könnyedebben, lazábban, kötetlenebbül, mint itt. Kubában az adottságoknak és a technikai képességeknek nagyobb szerepe van talán, mint a taktikának, bár hozzám közelebb áll az európai játékstílus. Magyarországon jóval szigorúbbak az edzések, és jobban kell alkalmazkodni a kispadról jött utasításokhoz. Szerencsére a válogatottban sokszor megtapasztalhattam ezt az európai modort, így az alkalmazkodásom is könnyebb volt.

A karibi játékosnak a beilleszkedés során legfőképpen a magyar nyelvvel akadnak gondjai, ami szerinte rendkívül nehéz. Edzője, Kedves László beszél olaszul, ami sokban hasonlít a spanyolra, de így is körülményes a kommunikáció, mivel a csapattársak főleg angolban és németben járatosak. A mindig jókedvű, mosolygós legény azonban ezeket az akadályokat is igyekszik áthidalni.

-         Az internet és szótár segítségével igyekszem elsajátítani a magyart, no és persze a srácok is segítenek – zárja szavait. – Remélem, minél gyorsabban megtanulom a fontosabb kézilabdás szakszavakat is, amikkel a pályán való együttműködésben is jobban boldogulhatok.

Yoel Moreno egyelőre nyárig tervezi magyarországi játékát. A további sorsa sokban függ majd a körülményektől, a játékos-ügynökkel való megegyezéstől, de ahogy mondja, e rövid idő alatt megszerette a gyarmatiakat, bár nagyon hiányzik neki az otthoni család, főként a négyéves kisfia.
H

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése