2013. október 23., szerda

Verőfényes-szomorú vasárnap Egerben



„Eger városa, papok városa…” szól a dal, én azonban mégsem a „csuhás barátok” miatt szeretem ezt a várost, sokkal inkább a sok-sok kézilabdás és egyéb cimbora miatt jövök mindig szívesen a várvédők településére.
Most is „felkéredzkedtem” a Kábel SE játékosait és vezetőit szállító emeletes autóbuszra. Kedélyes utazás volt ez, ott fenn, rázkódtunk eléggé, főként mikor odaértük a Mátra kacskaringós szerpentinjeire, amely sokak számára bizony igencsak „gyomorforgató” élmény, engem viszont ez a kórság nem érint. Meg is jegyezte Tihaméri apuka: „jól bírja a gyűrődést a Henrik, végig beszél, és közben még menetiránynak háttal fordul…”.
Nagyon szépen sütött a nap, amikor fél három után néhány perccel begördültünk az Érsekkert déli főkapujával szemközti parkolóba. Elsőre kis híján ott maradt a szerelés a jármű tövében, mivel a juniorok kényelmesen elindultak befelé, mire Székely Kristóf, a felnőttek játékosa kapta fel a kék dobozt, amit aztán Juhász Bence a fiatalabbak nevében készségesen átvett.
Talán ez az utolsó szép őszi hét vége – mondogattam magamban, miközben a park padjain „napfürdőző” párokat, a játszótéren vidáman hancúrozó gyerekeket, a babakocsikat toló kismamákat, a kedélyes kocogók sorát szemléltem.
Rövid séta, illetve kedvenc kocsmám – Sport büfé, egrieknek „Gesztenyés” – meglátogatása után (ide mindig betérek, mert egykor az olimpiatörténeti előadásomhoz itt, e falak között nyertem ihletet) a junior meccs bemelegítésének közepére értem vissza a körcsarnokba (hivatalos nevén dr. Kemény Ferenc Sportcsarnok). Miután az edzővel, Lombos Istvánnal megbeszéltük, ismét statisztikát készítek a srácok teljesítményéről, így a kispadra huppantam, ahonnan – hogy azért némi dolgom akadjon – ötpercenként bekiabáltam a fiúknak, mennyi idő maradt még a kezdésig.
Nem is indult rosszul a meccs a társaságnak. Bár „Öcsi bácsi” sokat bosszankodott a védekezés hiányosságai miatt, azért szép támadásokat vezetett a kábeles ifjú legénység. Petrovszki és Danisovszki több átlövése pontosan találta meg az utat a hálóba, labdaszerzések után pedig Puruczki és Lehoczki is gólt ért el. A szemlátomást jól képzett, és gyorsan kézilabdázó egriek azonban szívósnak bizonyultak. Többször kapkodásra késztették a gyarmatiakat, míg ők maguk különböző játékhelyzetekből pontosan céloztak, még „alsó átlövésből” is bombáztak Varga, illetve Tucsek kapujába. Ennek meg is lett az eredménye, mert a szünetben döntetlenre állt a meccs: 16-16 volt a táblán.
Miközben besétáltunk az öltözőbeli eligazításra, gyors pillantást vetettem a jegyzeteimre, és rögtön megállapíthattam, bizony a kapusteljesítmény jóval gyengébb, mint egy héttel korábban a Fradi-ifjoncok legyőzése alkalmával. Lombos mester sem állta ezt meg szó nélkül, megint a védekezést kritizálta, illetve a sok-sok bizonytalanság ellen emelt szót. Két mondat erejéig én is adtam tanácsot a fiúknak, főleg Lehoczkit biztattam, hogy a jobb szélről nyugodtan vállaljon többet, hiszen nem egyszer tiszta lövőhelyzetbe kerül, és ő van olyan képzett, hogy megoldja.
A második félidőben azonban nem úgy „sültek” el a dolgok, ahogy az „instrukciók” szóltak az öltözőben. Nem sikerült harminc lőtt gól alatt tartani a hazaiakat. Mi több, fegyelmezetlenségek, szabálytalanságok miatt ketten, Tihaméri Balázs és Petrovszki is piros lapot kapott, és a sorozatos emberhátrányok miatt sem sikerült – még újra az egyenlítés sem. Hozzáteszem, az én szememmel korrekt ítéleteket hoztak az amúgy nagyon rutinos játékvezetők. Ugyan mindent megpróbált a gyarmati társaság, Tihaméri Zalán űzte-hajtotta a többieket, Lehoczki a számára szokatlan jobbátlövő szerepkörben is gólt szerzett, de az alap-átlövők teljesítménye visszaesett, és számos eladott labda is rontotta a teljesítményt. A végeredmény 35-30 lett. Bizony, jóval összeszedettebb, jóval koncentráltabb produkcióval ez a mérkőzés „fogható” lett volna, de húsz százalékos össz-kapusteljesítménnyel, a négy szerzett labdával szemben tizenhét eladott labdával, megannyi védekezési egyéni – és csoportos hibával ezen a napon nem győzhettek a Kábel-juniorok.
Ha a fiataloknak egy csipetnyi esélyük lehetett volna a sikerre, ebben aligha reménykedhettek a felnőttek. Hiszen az Eger valóságos versenyistálló, remek „idomárral”, hiszen Csík János egyike hazánk legjelesebb kézilabda szaktekintélyeinek. Viszont a Kábel meg ezer sebből vérzik, nemrég búcsúztak Savóntól, és hiába bevethető már két új szerzemény, Dóczi Dávid és György Dániel, tőlük első alkalommal aligha lehet csodát várni.
Gyorsan be is igazolódtak a balsejtelmek. Kőrizs kapus, az ellenfél hálója előtt „fogott, mint a tinta”, túljárt Széles, Piroska és Varga János eszén is, mire Széles talált végre egy apró rést a hálóőr bokája és a kapufa között – a hetedik percre fordulva. Bezzeg a házigazdák: gyönyörűen kidolgozott akciók, kiléptetett védők, sok-sok keresztmozgás, és remek szélsőteljesítmény – az első tizenöt góljukból nyolcat szerzett Lezák és Pálos. De azért az Ipoly-partiakat is kemény fából faragták. Székely például felettébb örülhetett annak, hogy nincs már mellette Savón, mert ritka lelkesen, felszabadultan, már-már „ficánkolva” kézilabdázott, és egyszer olyan bombagólt ragasztott a felső sarokba, hogy annak látványára még a hazai közönség is tapsban tört ki. Tihanyi pedig három védőn átfúrva magát futott be szélről beállósba, hogy épp Székely találja meg egy „forintos” labdával – mindezt kettős emberhátrányban, ami mindenképpen jele annak, visszatérhet a legendás kábeles csapategység. Persze az Eger azért éllovas, hogy csak percekre eresszék ki a „fáradtgőzt”, így 20-13-as vezetésükkel zárult a félidő.
Szünetben Kékesi Lászlóval, a Kemény Iskola igazgatójával, egykori remek kapussal váltottam pár szót, és csak azért nem többet, mert megláttam, hogy egy kék színű retró-pólós tüneményes hölgyemény közeleg felém. Csak itt, csak ilyenkor szoktam találkozni régi ismerősömmel, Tóth Jucival, aki ma már férjes asszony – ahhh, hogy múlik az idő – és most néhai apukája „Balassagyarmat” feliratú egykori pólójában szurkol a Kábelnek – és a pólón ott vannak a tavaszi négyes kupadöntőn beszerzett értékes autogramok is. Így aztán a kedves csevegés közben nem is figyelhettem annyira, hogy a szünetben az ifjú sportiskolás tehetségek tartottak némi szivacskézi-bemutatót.
És jött a folytatás. Búskomoran. Csík mester minden bizonnyal nagyobb hajtásra ösztökélte fiait, mert iszonyatosan „beindultak”. A kábelesek meg közben teljesen elbizonytalanodtak. Miközben sorra hullottak a gólok a tehetetlen Síró kapujába, addig az egriek már a látványra is adtak. Ráadásul a sípmesterek – akiknek teljesítménye közelébe sem jöhetett a junior meccs bíráihoz – igencsak túlértékelték a „varázslatot”, mert elég markánsan segítették a vetélytársát már egyre inkább padlóra küldő hazaiakat. Kedves László dohogott is eleget rájuk, a szakállas játékvezető ezt olyan kedélyesen tűrte, hogy még a szeme sem villant vissza a trénerre. Egyszer aztán megunta a reklamálást, és „tudni illik, ami illik” alapon felmutatta a sárga lapot neki.
Ez azonban már nem osztott és nem szorzott. Addigra már 33-16 állt a táblán, nagyon súlyos vereség rémképe lépett elő. Ami végül nem következett be. Hogy a gyarmatiak nagyobb lelkesedése, avagy a leeresztő hevesiek „lazasága” számlájára írható a szorosabb eredmény, nézőpont kérdése. Ami tény: az utolsó tíz percben Padláék már csak egyszer vették be a gyarmati kaput. De nekik ezen az estén ez is belefért.
A közönség meg olyan unottan „respektálta” a fölényes sikert, mintha valami babazsúron lenne. Semmi igazi hangulat, semmi dobpergés, semmi kórusban „hajrá-hajrá” kiáltozás, ehhez a „körítéshez” képest a balassagyarmati sportcsarnok szurkolóserege valóságos frenetikus tűzvihar. De, ahogy mondják, ha nem kötődnek a társasághoz – mert alig van egy-két „echte” egri a csapatban – nincs is miért annyira lelkesedni. A vezetők elhatározták, kell nekünk az NB I., ebben a szelemben igazoltak, hozták az idegenlégiósokat, a profizmust nem érdekli a szubjektum.
Megígértem Jucinak, hogy meccs után még megkeresem őket, hiszen itt van az anyukája is, így gyorsan siettem fel, majd le a nézőtérről, és az aulában sikerült is a családdal még néhány szót váltani, aztán együtt sétáltunk ki a már sötétségbe burkolózó Érsekkertből.
Hogy a „Gesztenyésben” még egy korsó sört felhörpintsek ennek a verőfényes, de egyben balassagyarmati szempontból szomorú egri vasárnapnak az emlékére.

Jegyzőkönyvek. Junior:

Eger Eszterházy SZSE-VSI – Balassagyarmati Kábel SE 35-30 (16-16)
Vezette: Dohány, Nagy II.
Kábel: Varga – LEHOCZKI 3, Petrovszki 7, Pintér Á., Puruczki 2, Danisovszki 8/1, Juhász 1. Csere: Tucsek (kapus), Tihaméri B. 1, TIHAMÉRI Z. 8, Gál, Urbán.
Hétméteresek: 3/1. Kiállítások: 14 perc (+ 2 kizárás: Tihaméri B., Petrovszki).

Felnőtt:

SBS Eger Eszterházy SZSE – Balassagyarmati Kábel SE 34-20 (20-13)
Eger, dr. Kemény Ferenc Sportcsarnok, 400 néző. Vezette: dr. Kozák, Wenzel.
Eger: KŐRIZS -  LEZÁK 5, Padla 3, KISS G. 3, KOCSIS 3, PÁLOS 5, Szabó P. 7/4. Csere: Repóth (kapus), Pánczél 1, SZILÁGYI 3, Zalai 4, Nyeste, Menyhárt. Edző: Csík János.
Kábel SE: Varga Á. – Bécsi, Széles 1, SZÉKELY 6, Piroska 2, Varga J. 1, Szabó A. 1. Csere: Síró (kapus), Kajdy, TIHANYI 2, Dóczi 2, BÁN 4/2, Kottán 1, György, Petrovszki. Edző: Kedves László.
Hétméteresek: 4/4, ill. 3/2. Kiállítások: 4, ill. 8 perc.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 4-0, 14. perc: 9-3, 18. perc: 11-7, 22. perc: 15-8, 34. perc: 24-13, 42. perc: 29-15, 50. perc: 33-16.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése