2013. október 8., kedd

Keleti kézis végeken – Góltermelő dobogósok



A kézilabda NB I/B Keleti csoportjának negyedik fordulója megint nagyobb meglepetés nélkül „futott le”. Bár vártam, hogy az FTC és a Gödöllő nagyobb erőkifejtésre készteti aktuális ellenfeleit, az Ózd és a Szeged nem kegyelmezett. A dobogós helyen álló csapatok pedig góláradatot zúdítottak riválisaikra.

Balmazújváros – Kecskemét 41-29 (21-13)

A péntek esti (!) meccsen lényegében csak a gólkülönbség volt kérdéses. Jó szokása szerint a Kecskemét az elején szívósan tartotta magát, viszonylag sok góllal is megterhelte a házigazdák hálóját, de egy idő után alaposan kiütközött a két csapat közti tudásbeli különbség. Ennek ellenére a KTE 29 találata minden dicséretet megérdemel. Nem véletlenül nyilatkozta tehát a balmazi mester, Füzesi Ferenc, hogy csak a győzelemnek tud örülni, mert nem találták a ritmust a tanítványai. Kollégája Kopornyik Zsolt pedig amiatt bosszankodott, hogy mindkét félidőben az utolsó tíz percben rombolták le mindazt, amit addig felépítettek.

Törökszentmiklós – Mizse KC 27-13 (14-9)

Az előző fordulók eredményeinek tudatában várható volt, hogy nem lesz egy gólzáporos találkozó, de az, hogy a vendégek csak 13-ig jutottak, felettébb siralmas képet mutat a támadójátékukról – illetve dicséri a hazaiak hatékony védekezését. Ebben megint Losonc irányította a társakat, és Boda, illetve a keveset játszó Takács hiánya sem zökkentette ki a szentmiklósiakat. Az ex-balassagyarmati Horváth Szilárd a TKE-honlap tudósítása szerint kiválóan helyettesítette a „közkedvenc” átlövőt. Kis Gergely, a „törökök” edzője úgy értékelt, a rövid távú célok első szakaszát teljesítették a tanítványai, és örült annak, hogy hazai pályán mindenkinek lehetőséget tudott adni – mi több, a pályára került juniorok is remekül helyt álltak.

FTC – Pick Szeged II. 28-40 (13-17)

Jól kezdte a mérkőzést az FTC, hiszen már 6-2-re is vezettek, de ez szinte „természetes” is, mert idegenben a Szeged mindig későn ébred. Ezek után aztán elkezdődött a robogás, a szünetben már náluk volt az előny, amit folytattak a második félidőben. Tóth Mihály ismét elsőrangúan védett, a fiatalok remekül indultak, és Czina is kilenc gólig jutott. Az FTC honlapja szerint sok pontatlanság és gyenge védekezés jellemezte a saját teljesítményüket. Ezen a héten Balassagyarmatra látogatnak, és bizony, ezzel a produkcióval aligha táplálhatnak vérmes reményeket.

Hajdúnánás – Balassagyarmat 34-27 (17-12)

Erről a meccsről külön tudósítás olvasható. Már az első húsz percben lényegében eldőlt a küzdelem, Bíró Ádám vezérletével – aki átvette a vezetést a góllövőlistán – elhúzott a Nánás, a gyarmatiak ezután futottak az eredmény után, de hiába.

Gödöllő – Ózd 24-29 (13-14)

A Gödöllő egészen a második félidő elejéig tartotta a frontot. Még 13-11-re ők vezettek, de egy hajrával az Ózd a szünetre fordított. Aztán 20-19-re is a hazaiaknál volt az előny, de nem sokáig, mert a kilenc gólig jutó Nyikes irányításával a kohászvárosiak 6-0-s sorozatot produkáltak, és ezzel el is döntötték az összecsapást. Az ózdi edző, Szakál György szerint jó receptet találtak: „végy egy jó kapust, és tegyél hozzá több jó egyéni teljesítményt”. A másik kispadon ülő Bartos Gábor pedig elismerte, a végére fejben elfáradtak, és a lelkes fiatalok még mindig nem tudják kellőképpen helyettesíteni a nyáron eltávozott hat (!) alapembert.

Nyíregyháza – Békés 25-25 (13-8)

Az ellentétes félidők mérkőzése volt. Az első félidőt a Nyíregyháza „birtokolta”, és bár a támadójátékuk nem bizonyult annyira kimagaslónak, a remek védekezéssel 13-6-ra is elhúztak, de innen még szünetig szépített a Békés. A második félidőben azonban fordult a kocka. A vendégek egy 9-1-es sorozattal 17-14-es előnyhöz jutottak, és ezt a különbséget őrizték is a végéig, ám Szűcs Balázs vezérletével kiegyenlítettek a nyírségiek. A hajrában Domokos, a vendég-kapus szövegért azonnali piros lapot kapott, és az utolsó percet kettős emberelőnyben tölthették a házigazdák. De a Békés támadhatott, és már nem engedte ki a kezéből a labdát. Gávai Ferenc a viharsarkiak edzője saját honlapjukon (bkfc.hu) rendkívül mérgesen nyilatkozott a játékvezetők teljesítményéről: „kár hogy ilyenekkel is meg kell küzdeni az embernek. Dolgoznak a  fiúk, harcolnak, csinálják a dolgokat és egy-két ember elrontja a munkájukat.” Ugyanakkor elismerte, nem szabad úgy kezdeni egy mérkőzést, ahogy ők tették, és az idegenbeli megszerzett pontnak is van értéke.

Eger – PLER II. 38-27 (23-13)

Ahogy azt várni lehetett, eddig tartott a pestszentlőrinci fiatalok veretlen őszi menetelése. A bajnokaspiráns Eger csak az elején tétlenkedett, aztán fokozatosan elhúzott. Már a szünetig tekintélyes különbséget alakított ki, sőt, a második félidőben már 30-15 is állt az eredményjelzőn. A végére azonban a fővárosiak valamennyire felzárkóztak. Az „örök elégedetlen” Csík János nem igazán örült annak, hogy tanítványai a legvégére kieresztettek – egyébként ez így természetes szerintem ekkora „fórnál”, még egy ilyen szakmai kiválóság sem várhatja el, hogy hatvan percig ugyanolyan fordulatszámon pörögjenek a játékosai. Az Eger ezzel a fölényes sikerrel őrzi első helyét a tabellán.

A bajnokság állása: 1. Eger 8 pont (136-100); 2. Balmazújváros 8 (129-94); 3. Pick Szeged II. 7 (123-92); 4. Törökszentmiklós 6 (98-73); 5. PLER II. 6 (122-116); 6. Hajdúnánás 4 (106-112); 7. Ózd 4 (96-105); 8. Nyíregyháza 3 (95-100); 9. Békés 3 (103-118); 10. Mizse KC 3 (77-100); 11. FTC 2 (130-134); 12. Balassagyarmat 2 (103-112); 13. Gödöllő 0 (83-105); 14. Kecskemét 0 (113-153).

Góllövőlista: 34: Bíró Á. (Hajdúnánás); 33: J. Savón (Balassagyarmat); 32: Szabó P. (Eger); 29: Lókodi G. (Kecskemét); 28: Kovács A. (Békés); 26: Scheuring B. (PLER II.). (Mivel az FTC-ből Márkus Béla és Pozsgai Balázs hét végi góljainak száma még nem tisztázott, így ők nem szerepelhetnek a listán.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése