2013. október 7., hétfő

Miért nem tud nyerni a Kábel SE?



Miután tegnap este megtudtam, hogy a kézilabda NB I/B Keleti csoportjának esedékes fordulójában a Balassagyarmati Kábel SE legénysége 34-27-re elvérzett a Hajdúnánás otthonában, egyből azon kezdtem morfondírozni, vajon mikor fordulhatott elő utoljára, hogy az Ipoly-parti társaság a negyedik meccs után is nyeretlen maradjon? Hiszen eddig a két döntetlen mellett két vereség van a tarsolyban.
Nos, azt hittem, messzebbre kell nyúlnom az időben, de mégsem. Elég volt egyetlen idényt visszatekintenem. Ugyanis tavaly ilyentájt is hasonlóképpen döcögve indult Civitas Fortissima kézilabdázó „katonáinak” szekere. Bár, hozzáteszem, akkoriban jóval nehezebb ellenfelekkel kellett szembenézni, mint idén. A Mezőkövesd épp kiesett az NB I-ből (34-31-es vereség otthon), az Eger egyértelműen markáns társaság volt (22-22 idegenben), az ózdiakat illett volna felülmúlni (25-29 Gyarmaton), míg a balmazújvárosi vereség megfelelt a papírformának (25-29).
De vajon mi okozza ezt a gyengébb rajtot? Hiszen a kubai klasszis, a közönség kedvence, José „Rodney” Savón visszatért Gyarmatra, és az első mérkőzésen valósággal ontotta a gólokat – igaz, később két egymás utáni találkozón rontott időntúli büntetőt döntetlen állásnál. A karibi sztár azért alaposan feltette magának a lécet – két éve egyértelműen messze kimagasló vezéralakként vitte a hátán a kábeles legénységet, akadt, amikor húsz (!) gólt lőtt egyetlen mérkőzésen. Ám az elmúlt szezonban, Cegléden csak peremembernek számított az NB I-es Ceglédben, jóval kevesebbet játszott, és bármilyen fitt állapot ide, bármilyen remek erőnlét oda – két esztendővel öregebb is lett „Rodney”, és nem huszonöt helyett huszonhét, hanem negyvenkettő helyett negyvennégy, azaz ezt is be kell már kalkulálni nála. Persze könnyen lehet, megtáltosodik ő még ebben a bajnokságban, és vastaps kíséri majd az öltözőbe a balassagyarmati sportcsarnokban.
Más kérdés, hogy Kedves László vezetőedző a nyári felkészülést követő interjú alkalmával már egyfajta előképet rajzolt a csapat szerepeltetéséről. Egyértelműen kijelentette, nem lett jobb a játékoskeret, nem igazoltak képzettebb kézilabdázókat azoknál, akik távoztak. Tessék csak emlékezni, Szabó Tamás irányítóként hányszor bolondította meg az ellenfél védelmét, kiismerhetetlen cseleivel hogyan hozta tiszta helyzetbe magát, és társait – most meg Egerben ül a kispadon, a PLER II. hét végi legyőzése alkalmával még gólt sem jegyzett, bár nem tudom mennyit játszott. Vagy ott van Horváth Szilárd, akinek a nevét egy ország „ízlelgette” az áprilisi Magyar Kupa-döntő alkalmával, rendkívül bátran, merészen és eredményesen játszott – hozzá kell tenni, akkor, mert a bajnoki meccseken elég hullámzó produkciót nyújtott. Az érkezők pedig – Kottán, Székely és Pintér – nem tettek le még annyit az asztalra, hogy elismeréssel csettintsen a publikum a megoldásaik után. A Szeged ellen – amit láthattak élőben a gyarmati szurkolók – néhány perces felvillanásaik voltak, de ez még egyáltalán nem a „teljesen meggyőző” kategória. Igaz, náluk is fennáll, miután szépen beilleszkedtek, az ő „mutatóik” is rendre elindulnak felfelé.
Kedves László a szélsőkkel is elégedetlen volt az első három fordulóban – és ebben, a jegyzőkönyvek számait látva igazat is kell adni neki. Ugyan nem érkeztek el még hozzám részletek a hajdúnánási összecsapásról, sokatmondó tény, hogy az eddigi három alkalommal összesen tizenegy Kábel-találat született szélről, ami elég kevés. De e tekintetben is lehet sok gyakorlással, megfelelő összpontosítással komoly javulás.
Nem beszéltünk még a „szerencsefaktorról”. Ami sújtotta Kajdyékat mind a Pick II. elleni hazai, mind a lajosmizsei találkozón. Azt minden szakember elismerte, a szegediekkel szemben nem érdemelt győzelmet a legénység, egyfajta bónusz lett volna, ha belövi Savón az időntúli hétméterest. Ám a szemtanúk elmondása szerint a Mizse KC ellen illett volna begyűjteni a két pontot, ott a lefújás után kimaradt büntető bizonyos értelemben a papírformát borította.
Ettől függetlenül az eddig megszerzett két pont valóban nem az álmok „netovábbja”.
Egyvalamit azonban ne felejtsünk: tavaly ilyenkor a kudarcos első négy meccs után a Hajdúnánást alaposan „elporolták” Varga Jánosék – tizenkét gólos különbséggel nyertek. Most szombaton, az FTC vendégeskedik az Ipoly partján, és a zöld-fehérek sem vitézkedtek eddig a bajnokságban. Azaz: a játékosok, vezetők és szurkolók abszolút nem bánnák, ha megismétlődne az egy évvel ezelőtti forgatókönyv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése