2013. október 16., szerda

Miért nem látok (komoly) jövőt a balassagyarmati női kézilabdában?



Nem kell olyan sokat visszamenni az időben, hogy a balassagyarmati női kézilabdázás legfényesebb korszakáig érjünk vissza. Nem-nem, egyáltalán nem az elmúlt szezon NB II-es teljesítményét szeretném elemezni, amely ugyan valóban a legmagasabb szintű eredményt hozta, azonban már egy „leáldozó” korszakban. De a részletekről majd később.
Ez a legszebb korszak a 2008/2010-es két szezon. Mire utalok itt? Amikor a Kábel SE női kézilabda vonalának „becsődölésével” (egyszerűen megszűnt a női csapat), 2008 nyarán a Kiss Árpád VDSE átvette a szakosztályt, az alapokról kellett kezdeni mindent. Egy év leforgása alatt aztán egy minden korábbinál szélesebb játékos bázist teremtettünk. Indultunk ugyebár a serdülőkkel, az OSB-ben, ahol a kezdeti, tapogatózást, ismerkedést követően legyőztük például a váciakat, a csömörieket, de játszottunk a Fradi, a Vasas, a Láng SK utánpótlásával is. Ehhez jött ősz végétől a Pest megyei serdülő bajnokság, ahol végül a Dabas mögött a második helyen zártunk. Természetesen a Gyermekbajnokságra is sok energiát fordítottunk, a tizenöt évesekkel 2009 januárjában megvertük a nagy rivális Besztercét, amely addig a mumusunk volt, és három korosztállyal is régió döntőig jutottunk. Menet közben elindult a felnőtt gárda szervezése is, a Nógrád Megyei Terembajnokságban, amolyan nem hivatalos formában szerepeltünk, és a tarjáni Beszterce DSE mögött a második helyen végeztünk. Slusszpoénként pedig az ötödikes-hatodikos lányainkkal bejutottunk a diákolimpia országos döntőjébe, ami előttünk női vonalon még senkinek sem sikerült a város kézilabda történetében. Rengeteg – közel száz – hivatalos meccset játszottunk a szezon során, és akik vissza tudnak emlékezni erre az évadra, elismerhetik, hogy ez a sok-sok pályán töltött perc mennyi mindent jelentett a személyes fejlődésükben. Hozzáteszem, mindezt igen kis költségvetésből teremtettük elő. Az utazásokat a Kiss Árpád Iskola fizette „jórészt”, nagyvonalúan kalkulálva úgy gondolom, az egyesület által a működésre költött pénz mindent összevetve nem érte el a 6-700 ezer (!) forintot. Spóroltunk, ahol tudtunk, én, mint edző és szakosztályvezető egyetlen fillér juttatást sem kaptam, sőt, olykor én tettem be a közös kalap alá, mert az volt a fontos, hogy a lányok játszhassanak, és lehetőleg minél több sikerélménnyel gazdagodjanak – az önkormányzati támogatásunk például 200 ezer forint volt.
Ezt a munkát tovább lehetett volna folytatni, de itt már komolyabb akadályok tornyosultak – és itt most kizárólag szakmai/pénzügyi tekintetben vizsgálódom. A következő 2009/10-es szezonban már a felnőttre irányult a legtöbb reflektorfény, főként azért, mert mai napig úgy gondolom, bármilyen magas szintet elérhetsz az utánpótlás területén, ha nincs felnőtt csapatod, a közvélemény előtt aligha lesz magas ázsiód. Nos, ennek a szellemiségében igyekeztünk előre tekinteni. Így neveztünk be a felnőtt – és ifjúsági csapattal a Pest megyei bajnokságra. Nem dagadt jobban a bukszánk, nem jelentkeztek a támogatók, én magam (de beleértve Kovács Józsefet is) nem tartozom abba az embertípusba, aki személyes rafináltságával, tekintélyével, vagy akár hízelgéssel pénzt tud szerezni. Maradt tehát a szűkölködés, a nadrágszíj-összeszorítás. De még így is le tudtuk igazolni például Korponai Renit, Medve Timit, kettőssel Szabó Vivient. De ezzel a Pest megyei szerepléssel beáldoztuk az oltáron a kisebbeket. Azaz egyre kevesebb figyelem jutott a fiatalabb korosztályokra. Többen fel is hagytak az aktív játékkal, hiszen háttérbe szorultak, nem játszottak, vagy éppen eligazoltak – példának okáért a Vácba négyen mentek el, akik tavasszal még nálunk játszottak. Így bizonyos évfolyamokban űr keletkezett, és például az 1997/98-as születésűek társaságában ez már a fejlődésükben is komoly visszaesést okozott. Erről persze mi tehettünk, vezetők, legfőképpen én, de sajnos nem sikerült még nagyobb összegeket összekapirgálni, esetleg további személyeket bevonni a szakmai munkába, mert akkor elengedhetetlenül némi juttatást is kellett volna adni nekik, amit szorult helyzetünkben be sem vállalhattunk. A szakmai színvonal tehát hanyatlásnak indult, egyre fogyott a pénzünk, egyre nagyobb lett a feszültség e miatt bennem is, ami aztán nem várt jelenségekben csúcsosodott ki, amit mai napig szégyellek. De tény és való, ha esetleg velem, az irányításommal fejeződik be a 2010-es idény, ha nem „lépek le” idejekorán, akkor is kizárt, hogy lett volna folytatás.
Mert egy évig nem lett. A 2010/11-es idényben a legidősebb korosztály az 1996-os volt, amely hivatalos bajnokságban szerepelt. De hogyan! Talán 5-6 meccs juthatott nekik összesen, azaz ilyen formában nem sokat értek az edzések. Nem vállalta senki a felnőtt gárdával a munkát, a játékosok szétszéledtek, abbahagyták, vagy máshol próbáltak szerencsét. Ez az év volt a mélypont. Amely nagyon komoly ráhatással lett az utánpótlás-fejlesztésére is. Hiszen ha gördülékenyen tovább folytatódott volna a 2008 őszén beindult munka, akkor újabb tehetséges korosztályokkal (1999, 2000,2001-es születésűek) kezdhettünk volna komolyabban foglalkozni, de erre a körülmények egyáltalán nem lettek alkalmasabbak – még annak ellenére sem, hogy a Kiss Árpád Iskolában felépült a tornaterem.
De hát az ilyen megszállott, mint én, nem adhattam fel, így megint elkezdődött egy felnőtt együttes szervezése – megint közel a nulláról. Hiszen az álmomat, a régi vágyat, hogy egyszer női NB II-es társaság legyen Balassagyarmaton, mindenképpen szerettem volna elérni. Ezért (is) indultunk el a Heves megyei bajnokságban, noha nagyon keveset, szinte hébe-hóba játszottunk, az ország talán legkaotikusabb küzdelemsorozatában. De megint szűk maradt a bázis. Az ifjúsági korúak, néhány felnőttel kiegészülve adták a csapat magját, hárman is kettős játékengedéllyel kézilabdáztak nálunk. Nem volt külön ifibajnokság, nem szerepeltünk sehol a serdülőkkel, a gyermekbajnokságnak sem láttuk sok értelmét, mert már közel sem folyt olyan munka, mint azon az úton, amit 2008-ban jártunk. Megint egyik percről a másikra élt a szakosztály, megint úgy kellett a forintokat összeszedni, nyaggattam a lányokat a tagdíj miatt, egyszóval „mélyszegénységben” működtünk, de azért nagy nehezen befejeztük a bajnokságot (aki kíváncsi, szívesen megmutatom az akkori pénzforgalmunkat – mindent leírtam egy füzetbe). Hozzáteszem, e helyzet kialakulásában is nagy a személyes felelősségem, de mondom, hangsúlyozom, árva gyerekként tengődtünk, hiszen nem volt komoly elismerésünk a városban, nem tolongtak a szponzorok a kilincsnél.
És ekkor jött a váratlan lehetőség. Mármint a társasági adókedvezmény reménysugara. Amely minden addiginál szélesebbre tárhatta a pénztárcát. Bár amatőrök voltunk, úgy kalkuláltunk (itt megint Kovács József társasága jelenti a többes számot), belevághatunk az NB II-be, így a korábbi álom is valóra válhat. Megkaptuk a lehetőséget, közel négymillió forintot szedhettünk össze, és 2012. decemberre a kilencven százaléka a számlánkra meg is érkezett. Így indult meg az NB II-es szezon, ugye felnőtt és junior csapattal. Az utánpótlásban már akkor mutatkoztak a hanyatlás jelei. Ugyan az eredményességünk nem volt rossz, de a lányok többsége ugyanazokból állt, akik annak idején még 2008/2009-ben a serdülőben vitézkedtek, és az előző esztendők siralmas utánpótlás-politikája következtében nem bővelkedtünk érett, ügyes, az NB II-es szinten bátran bevethető fiatalabb 15-16 éves nemzedékkel. Megint nem indítottunk serdülőt, hiszen költség-takarékossági okokból (az NB II. ugyebár közel tripla-költségvetésű, mint Heves megye, tehát a felnőtt-junior szerepeltetése sok pénzt elvitt, illetve szerettük volna meghálálni a lányoknak a kitartást, így felruháztuk őket melegítővel, cipő-hozzájárulást, táskát is kaptak, mezeket is vettünk) erre már nem maradt elég pénzmag. Meg ugye Kovács Józsival ketten csináltunk mindent, szervezést, szakmai munkát és még sorolhatnám, azaz a fiatalabb generációra megint nem tárult nagy figyelem, sőt, alig valami.
Aztán ez az NB II. kudarccal ért véget. Amiről természetesen, mi, vezetők is igencsak tehetünk, lehetett volna sokkal sikeresebb is a szereplés, több odafigyeléssel, egymás közötti több kompromisszummal, esetleg nagyobb eréllyel, satöbbi. De nem léptük meg, amit meg kellett volna lépni, így a végére itt is több pohár betelt, fokozódtak a feszültségek, egyszer-kétszer valódi „tombolással” végződve.
Ami pedig megint a mi hibánk, amatőr ódon intéztük a pénzügyeket is, holott ebben a világban nincs helye megértésnek, liberális szemléletnek, ez kőkemény üzlet. Magyarul a következő szezont – hiába az újabb beadott TAO-pályázat – már nem kockáztattuk meg, július első napjaiban „bedőlt” minden, összeomlott a Kiss Árpád VDSE építménye.
Az, hogy lett folytatás, viszont kijelentem, és felettébb hangoztatom is: az én jó szívem következménye. Ugyan belefáradtam ebbe az egész szélmalomharcba, amit balassagyarmati női kézilabda működtetésnek neveztek az elmúlt egy évtizedben, illetve teljesült az álmom, és már nem termelődött bennem újabb motiváció a kellő lendületű folytatásra, de egy utolsó jócselekedettel szerettem volna némi jövőképet biztosítani, és ez a biztosítás elsősorban rajtam múlt. Ezeknek az erőfeszítéseknek, a továbbvitelt célzó tárgyalásoknak köszönhető, hogy most van a Kábel SE-ben női kézilabda csapat. De mivel több határidőből kicsúsztak, így megint csak a hevesi felnőtt bajnokság maradt, mint hivatalos szereplési lehetőség.
Azon az augusztusi, „adásvételi” megbeszélésen, amikor kiderült, hogy a Kábel SE vállalja a lányok további szerepeltetését, illetve a TAO-pénz is átütemezhető a kábelesek számlájára, László Sándor, az egyesület elnöke igencsak optimista hangot ütött meg. Bizakodva mondta, azzal, hogy megnyugodtak a kedélyek, és végre egy biztosabb anyagi és szakmai háttérrel rendelkező sportklub vette át a városi női kézilabda irányítását, a jövő is csillogóbb lehet. Sokat gondolkodtam, sok érv-ellenérv torlódott össze ezzel kapcsolatban az agyamban, de végül arra jutottam, nem értek egyet ezzel az optimizmussal. Hiszen jelenleg csak az a tizenhárom-tizenöt lány űzi a sportágat versenyszerűen, akik ennek a felnőtt keretnek a tagjai, és e tekintetben édes mindegy, milyen korosztályos összetételű ez a hölgykoszorú. Nem hogy még ők jelentik a piramis csúcsát, vagy a vízből kilógó jéghegyet, mögöttük/alattuk szinte semmi sincs. Se képzés, se emberanyag. Ugyanoda csúszott vissza az egész, vagy még süllyedőbb szintre, mint annak idején, a 2010-es megszakításkor. Jelenleg a tizennégy évnél fiatalabb korosztály nem versenyez sehol, nincs felépítmény-rendszer. Ennek a kialakítása azonban nem egy-két év munkája, sőt azt hiszem még fél évtized is kevés hozzá. Tehát úgy gondolom, komoly jövője jelenleg nincs a balassagyarmati női kézilabdának. A perspektíva jelenleg bizonyos fokú „túlélés”, vagyis az a cél, hogy ne szűnjön meg teljesen a sportág női vonala. Ezt szolgálja most a felnőtt csapat bajnokságban való játéka. Azt viszont, hogy ama piramisnak minél szélesebb talpa legyen, jelenleg több tényező akadályozza. A Kábel SE ugyebár az utóbbi öt esztendőben kizárólag fiúkat „foglalkoztatott”. Itt kialakult egy normális hierarchia, a Palóc Pumáktól Varga Janiékig bezárólag. Ennek fenntartása nem kis munka, és nem kevés pénz. Azaz közel hasonló nagyságrendű összeg kellene a női vonal ilyen rendű felépítéséhez is. Ki fogja ezt a hatalmas feladatot felvállalni? Hogyan fogják toborozni a gyerekeket? Kik lesznek az edzők? Szóval sok-sok kérdés áll nyitottan ebben a témában, vagyis fenntartom továbbra is álláspontomat, rövid – és középtávon nincs komoly jövő.
Azt azonban nem tartom kizártnak, hogy például a 2020-as évek közepe táján megint lehessen a 2008-as szakmai/minőségi szinten beszélni a balassagyarmati női kézilabdáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése