2013. október 1., kedd

Futballedző – nyolc általánossal?!



Érdekes, sőt felettébb meghökkentő hírt tett közé egy ismerősöm a facebook-on. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapjáról másolt be egy „képrészletet”, amelyen az állt, Romhányban futballedzői állást kínálnak. Mellette ott volt a felirat, „általános iskola”, és még a leendő munkabért is megjelölték: 100-120 ezer forint havi juttatással.
Első gondolatom az volt, a helyi iskolába keresnek olyan emberkét, aki főállásban foglalkozna a fiatalokkal. De mi szükség van egy nagyközségben a csemetéknek „hivatalos” trénerre! Hiszen Romhányban nem valószínű, hogy a felnőtteket is beleértve összesen száznál többen fociznának.
Biztos, ami biztos, rákattintottam a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapjára, és ott valóban megtaláltam ezt az álláshirdetést. No, de az általános iskola nem a foglalkoztatás helyszínét jelöli, hanem a legmagasabb iskolai végzettséget! Nocsak – kaptam fel a fejem! Ezek szerint az általános iskolákban van már futballedzői tantárgy? Hiszen csak így képzelhető el az egész! Ha már egyszer a nyolcadikos ballagás után focitrénernek lehet állni! Áhh, nem, vertem ki a fejemből ezt a „hülyeséget"!
Azért érdemes utánajárni a történetnek, mert minden bizonnyal teljesen valós hirdetésről van szó. Először azt kell megnézni, milyen szinten futballoznak Romhányban. Nos, a település aranylábúi jelenleg a megyei másodosztályban vitézkednek, oda pedig egy felnőtt és egy ifjúsági csapat nevezése kötelező. Ám ismereteim szerint ezen a szinten kilencvenkilenc százalékban tiszteletdíjas, avagy társadalmi munkás falubeli önkéntesek látják el a feladatot, és a díjazásuk legfeljebb, ha eléri a havi harmincezer forintot. De hát ott van a futsal-gárda is! Tudják a teremfoci! Igen, de az csak nevében Romhány, pestiek a játékosok, a fővárosban játszanak, ugyan oda meg minek kellene edző – ráadásul csak nyolc általánossal! Meg aztán előkotortam a megyei napilap egyik számát, és ott a romhányi futsal-összeállítás után egy Nagy Attila név „szerepel” edzőként, azaz valószínűleg nem őt váltanák le egy effajta hirdetéssel.
„Mire van hát, ebugattát” – szólhatnék Petőfit idézve – ez a hirdetés. A romhányi ex-focivezetők, akiket tavaly ősszel távoztak a klub éléről nem tudnak erről, hiszen mind a felnőttnek, mind az ifinek jelenleg is tevékenykedő edzője van, nem valószínű, hogy őket cserélnék le. Aztán hallottam olyan információt, hogy állítólag a felnőttek mestere akarja abbahagyni ősz végén az edzősködést. Ezek szerint az ő helyére hoznák nyolc általánossal az új mestert?
Tény és való, alapos zavar van eme állásajánlat-ügy mögött. Maga az egész hirdetés nevetségesnek tűnik, hiszen ma már a labdarúgásban senkit sem alkalmaznak „csak” nyolc általánossal. Hiszen ott a licenc-rendszer, amely kerek-perec megmondja, melyik osztályban milyen végzettségi szint kötelező. A megye kettőben persze elég egy „D” licences, néhány hetes „gyorstalpaló”, ami voltaképpen semmit sem ér, a szakmát ez alatt nem lehet megtanulni, annak minden fortélyával, technikájával, taktikájával, mentális – és pszichológiai hátterével együtt.
Nekem inkább úgy tűnik, ez egy „kamu-hirdetés”. Tudják, olyan, amilyen a mai világban ezeregy helyen létezik. Hivatalosan ki kell írni a pályázatot, meg kell fogalmazni a kritériumokat, hivatalosan közhírré tétetni, de mindenki tudja, lejátszott téma ez már, régen megvan a kijelölt személy, akit majd szépen beiktatnak, a többieknek meg mondják – „sajnáljuk”.
De akkor is nevetséges, hogy egy futballedzői álláshoz elég legyen a nyolc általános!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése