2013. október 29., kedd

Pontmentés a hajrában



Amikor a vasárnapi junior meccsre leérek a Városi Sportcsarnokba, máris meglepetés ér. Volt tanítványom, Veres Bernadett közli, játszottak ma a lányok. Hogy én erről nem tudtam! A Gyarmati Televízió sportszerkesztőjeként azért joggal vártam volna el a tájékoztatást az esedékes bajnoki meccsről. De ennek hiánya azt „indukálja” bennem, hogy a csapatvezetés számára nem (olyan) lényeges a sajtónyilvánosság – és ezt tudomásul is veszem, illetve a jövőben, sajtómunkás minőségemben így közelítek a női szakághoz.
Miután kellőképpen kidohogtam magam ezen, elfoglalom helyem, előveszem a mappát és szépen, nagyvonalakban felskiccelem a pályarajzot a fehér papírosra – hisz statisztikát készítek. Közben kedves beszélgetőtárs akad, hiszen Szikszai Nóri ugyancsak ex-játékosom, és hát a mérkőzésük után itt maradt szemrevételezni a fiúkat is.
Első „blikkre” komoly különbségek mutatkoznak a két junior társaság között. A balmazújvárosiak „tagbaszakadt” egyedek, igazi hús-vér hajdú-utódok, az ősök még bizonyára harciasan őrizték a mezővárosok sáncait, meg terelgették a gulyát hosszú száz-meg száz kilométereken keresztül a németországi vásárokig. Tehát adottságokban, testfelépítésben náluk az előny. Kézilabdázó tudásban azonban nem. A technikai képzettség ez esetben kiegyenlíti a „drabalitást”. Ám lassan melegedik bele a játékba a házigazda alakulat. Lombos István edző meglehetősen szótlanul, a palánkra könyökkel támaszkodva tekinti fiai produkcióját, és azt láthatja, hogy bár támadásban még csak-csak betalálnak, elég nagy védekezési hiányosságok vannak. Például a vendégek beállósa olyan jól zár, hogy egy súlypont-áthelyezéssel könnyedén emberfölényt teremtenek a túloldalon, így a kettő-egy elleni játékban már nem olyan nehéz a befejezés. Szerencsére azonban az alföldi legények is sokat bakiznak, a mellettem szurkoló Urbán-apuka, Ottó, egy rendkívül tesze-tosza labdaátvételi kísérlet után oda is kiállt: „adjunk nyelet a labdának?”.
A Kábel-srácok elsősorban átlövésekből vitézkednek. Noha az eddigi vezéregyéniségnek, Tihaméri Zalánnak nem megy a játék, Petrovszki és Danisovszki szórja a találatokat. „Pepe” ugyan túlságosan „befixírozta” magának a rövid sarkot, rendre oda céloz, amit egy idő után a kapus is kiismer, így sorra hárít, egy ilyen elvétett próbálkozás után halkan megjegyzem, a hosszúba kellene lőni. Néhány másodperc múlva Ottó, érces hangján és némi karmozdulatokkal kísérve át is „dörren”, ugyanezzel a javaslattal. És a következő támadásnál, láss csodát, Pisti barátunk a kapufa érintésével kilövi a hosszú sarkot. Hiába, a jó tanács, az jó tanács, illik megfogadni.
Ennek a kiváló átlövő-átlagnak köszönhetően a szünetben 15-13-ra vezetnek a gyarmatiak. Fordulás után aztán sokáig nem is változik a játék képe. Danisovszkit most emberfogással őrzik a balmaziak, ez láthatóan megzavarja a házigazdákat, maga Danisovszki Erik is tétován tekint balra-jobbra, most mit csináljon, mert a legrosszabb, ha hagyja magát. Ottó mellettem bekiált, mozogjon be beállóba, mire nem nagy meggyőződéssel Erik el is indul. Ráadásul a másik oldalon Petrovszki is visszafogottá válik, a sérülése után ismét csatasorba került Pintér Máté – ujján kötéssel – sem tud sok mindent kezdeni az ellenfél hatalmas falával.
A támadásbeli tétovaságnak egy idő után aztán lesz böjtje. Fordul a kocka, és tíz perccel a befejezés előtt már a vendégeknél az előny. Ekkor jönnek Lehoczki percei. A jobb szélen hol egy remekbe szabott testcsel után, szinte az alapvonalról élesen beugorva talál be, hol csak amolyan szimpla lendületvételből ugrik fel, egyszer pedig átlövésből is eléri a hálót. A másik fertályon meg Tihaméri Balázs gondol egyet, futball-nyelven szólva ugyancsak Kohut-szögből lő a kapus lába között váratlan gólt. De ezzel is csak fut az eredmény után a társaság, mert a védekezés továbbra is rendkívül gyenge, Tucsek helyett immár Varga a kapuban, de az Erik-gyerek sem váltja most meg a világot – igaz, többször, mint kés a vajon hatolnak át a védők között a balmazújvárosi fiatalok.
A véghajrában Ottó érzi, visszatért az esély, így felszereli a felnőtt meccsre „tartalékolt” dobját, és kegyetlenül verni kezdi, miközben élesen kiabál, „védekezz, védekezz!”, és mintha meg is hallanék ott benn a pályán a fiúk. Egy újvárosi időkérés után visszatér Tucsek cerberusnak, Lehoczki 29-29-re egyenlít, majd Tucsek lábbal véd egyet, és az utolsó támadást a gyarmatiak vezethetik. Három másodperccel a befejezés előtt szabálytalanságot követ el az ellenfél. A felnőtt csapat már átöltözött játékosai kézzel-lábbal magyarázzák a labdával ott álló Danisovszkinak, mit tegyen. Petrovszki lenn a jobb sarokban, mellette Lehoczki átlövőként. Elhangzik a sípjel, és Erik azonnal „Pepét” akarná megjátszani – közbenyúl egy kéz és oda a győzelem lehetősége.
Kár azonban búsongani. „Öcsi” bácsi a lefújás után azt mondja nekem, vállalja a felelősséget a pontvesztésért – én meg azt mondom, ez a 29-29 egész jó eredmény, de egy összeszedettebb védekezéssel, jóval simábban alakulhatott volna végkifejlet – azért a harciasságért, a küzdőszellemért minden dicséret megilleti a fiúkat.

Jegyzőkönyv:

Balassagyarmati Kábel SE – Balmazújvárosi KK 29-29 (15-13)
Balassagyarmat, vezette: Pauló, Tímár.
Kábel: Tucsek – LEHOCZKI 10/2, Gál 1, Puruczki 1, DANISOVSZKI 6, Tihaméri Z. 3, Juhász. Csere: Varga (k), Petrovszki 5, TIHAMÉRI B. 3, Pintér Á., Pintér M.
Hétméteresek: 3/2. Kiállítások: 8 perc.
Az eredmény alakulása: 10. perc: 3-5, 20. perc: 9-8, 40. perc: 18-16, 49. perc: 23-21, 53. perc: 24-25, 57. perc: 25-27.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése