2011. július 19., kedd

A salgótarjáni kézilabda „bukéja”

Aki viszonylag körültekintően ismeri a salgótarjáni férfi kézilabda közelmúltját, és figyelemmel követte az elmúlt évek eseményeit, az bizony jól tudhatja, mekkora „bukét” - azaz zamatos mellékízt – ad a történetnek az a puszta tény, hogy a 2011/12-es szezonban a Magyar Kézilabda Szövetség azonos NB II-es csoportba sorolta a Salgótarjáni KC és a Salgótarjáni Strandépítők KC csapatát. De aki még felületes szemlélő sem volt, az is jól átérezheti: egy negyvenezres városban házon belül vívnak majd késhegyre menő bajnoki küzdelmeket a kézilabdázók.
De egy kicsit ugorjunk vissza a múltba, közel egy évtizedet. Annak idején az NB II-es bajnokcsapatot írd és mondd „szétkergették” Tarjánban, mindezt annak a jegyében, hogy már rögtön az első évben bajnokesélyes gárdát kovácsoljanak a nógrádi megyeszékhelyen. Így mentek a szélrózsa minden irányába a szép siker kiharcolói, s jöttek az SKC-hoz olyan kézilabdázók, akik addig szinte csak a térképen találkoztak az északi bányász-fellegvár nevével – vagy még ott sem.
A „kiebrudalt” játékosok már akkor fontolgatták, valamilyen nemes „bosszút” állnak az őket parkolópályára tevő vezetőkön. Ez a pillanat viszont éppen most érkezett el, mostanra érett be az a munka, ami eme csalódottsággal kevert haragból (is) táplálkozott. Vagyis strandkézilabda alapokon létrejött a Strandépítők KC egyesülete, amely immár nem csak a homokban vitézkedett – itt a honi elit kategória aranyérméig is emelkedett -, hanem a teremben – illetve a bitumenen – is mutogatta oroszlánkörmeit, a mögöttünk hagyott szezonban a Heves megyei bajnokság bronzérmével betetőzve az első szakasz feladatait.
Hiszen rögvest következhet a második „etap”, mivel az egyesületben láttak a fiúk magukban annyi erőt, hogy vállalják az NB II-es megmérettetést. Jelentkeztek, neveztek és befogadták őket.
Ma pedig – július 19-én – az MKSZ közzétette az NB II-es csoportbeosztásokat, ott pedig a Közép csoportban együtt szerepel az SKC és a Strandépítők neve. Vagyis – még nem tudni mikor, hiszen a sorsolás várat magára – ősszel és tavasszal is igazi, vérbeli presztízsrangadót láthat majd Salgótarján – de szerintem a tágabb vonzáskörzetet is érdekli majd az esemény – sportszerető közönsége a Városi Sportcsarnokban.
Bevallom, engem is roppant érdekel majd ez a csata, amely kétséget kizáróan nagyobb „csemegét” ígér, mint minden eddigi Balassagyarmat-Salgótarján szomszédvári ütközet együttvéve.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése