2011. július 7., csütörtök

Jegyzetek egy felnőtt Eb-ről 2. – Kis botlás a nagy menetelésben

Először látom ezen a felnőtt Európa-bajnokságon a magyar férfi válogatottat. Akad egy pár újonc Vártok Ákos – hja, anno, Szombathelyen együtt játszottunk a fősulis csapatban – legénységében. Például a balkezes Gábori Máté, akire a spanyolok elleni, középdöntős csoportelsőségért vívandó küzdelemben most az akciók zárulnak. Ő igyekszik is, felemás sikerrel. Hol remekül pörgi ki a forgót – vagy forogja ki a pörgőt, mittudomén, nem mindegy (?) – hol meg a lába felugrás előtt súrolja a vonalat, így aztán a bírák elveszik a szabályosnak tűnő gólt. De mintha most kicsit „sápadtabb” lenne, a hírek és az eredmények tanúsága szerint eddig szépen menetelő, veretlen csapat. El is veszítik az első szettet, miután nagy műgonddal felzárkóznak, és kiegyenlítenek, aztán a végén nem koncentrálnak. 23-18-ra a spanyolok nyernek.
A második játszmában sem úgy megy, ahogy kellene, igaz a védekezés kezd egyre jobban összerázódni, Kovácsovics Laci ügyesen hárít egy szélső megmozdulást, el sem jut a labda Tuba Kovács kapusig, de támadásban sok a bizonytalanság. Babicz Balázshoz csak néha jut el a labda beállóba, mindössze Császár Ferencnek akadnak jobb periódusai, most ő tartja a lelket a többiekben. A szett vége aztán irtózatosan izgalmas lesz, Tuba Kovács mutat be egymás után két parádét a levegőben, meg is szólalnak a nézőtéren szurkoló lányok a háttérben, „Ervin, Ervin” skandálják. Végül egy büntető dönt mindenről, tizennyolc másodperccel a lefújás előtt. Ezt Gábori értékesíti, ráadásul a legeslegvégén Ervin még egyszer rászolgál a dicséretre, így következhet a szétlövés!
Amiben mi vagyunk a világ legjobbjai! Ezt nem én állítom, ezt Babicz Balázs és Kovácsovics Laci nyilatkozta nekem tavaly ilyenkor, a vébé ezüst után. Ez be is bizonyosodik az első körben. Öt kísérletből öt találat, Kova, John Andris (úristen, hova tud ez a srác emelkedni!), Csaszi, Gábori Máté, végül Nikolicza Renátó. Csakhogy a spanyolok sem most estek le a falvédőről a szakág eme ki-ki harcában, ők is tökéletesek, így 10-10 után jöhet a ráadás. Ki fog itt hibázni? Előbb a hispániai legény jön, belövi, és Kovácsovics Laci is magabiztos. Aztán megint egy ibér fiú, bemegy neki, de John Andris másodjára szétzúzza a kapufát. Egymás hegyén-hátán a spanyolok, szomorúan pacsizó magyarok.
Ezt elbuktuk! De remélhetőleg, ez csak kis botlás a nagy menetelésben, este a norvégokat verni kell, aztán következhet a negyeddöntő, ahol már mindenki tiszta lappal indul. De arra a tiszta lapra holnaptól csak győzelmek íródjanak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése