2011. július 7., csütörtök

Falvak napja

Érdekesnek tűnhet majd a mostani jegyzet a Kedves Olvasó számára, hiszen az elismerés hangján fogok szólni egy kezdeményezésről. Ilyesmit ritkán teszek itt, ezen a fórumon, aminek alapvetően két oka van. Az egyik, hogy a dicsérő jellegű kritikát alig-alig olvassa valaki, legalábbis a saját statisztikai visszajelzéseimből ez tűnik ki, másrészt az effajta sallangokat meghagyom más orgánumoknak, például a dicső városi hírharangnak, a Gyarmati Híreknek, amely másból nem áll, mint a pozitívumok sodrásából, mintha minden szép és jó lenne Balassagyarmaton, és az ország legprosperálóbb települése lenne a Civitas Fortissima.
Amiről most szólnom kell, az Ipoly Televízió nyári műsora, a Falvak napja, amit nagyszerű ötletnek tartok. Nem elsősorban azért, mert én is külsős munkatársa vagyok e médiumnak, az öndicséret amúgy sem tartozhat ide, a Gyarmat hangjára, őszintén úgy gondolom, kellenek az ilyen műsorok. De nem csupán az ötlet jó, hanem a kivitelezés is, amit jómagam megtapasztalhattam az ITV őrhalmi „vendégszereplése” alkalmával. Hiszen egy község életének bemutatása nem kizárólag az ott élők érdekét szolgálhatja, hanem valóban rámutathat a vidék ma már inkább megbúvó, felszínre, nagy nyilvánosság elé kevésbé kerülő értékeire. Mert ugye a napilapok, vagy az országos sajtó alig-alig jut el ide, maximum pár soros hír erejéig, nem beszélve a kereskedelmi televíziókról, amelyek csak árvíz, tűzeset, rablás, gyilkosság kapcsán szólnak ezekről a falvakról.
Ellenben az Ipoly TV most valóban bemutatja a falvakat, amelynek legalkalmasabb formája a falunapon való forgatás – már ha van ilyen. Momentán, a fentebb említett őrhalmi esetben sem ilyen rendezvény volt, hanem nemzetközi ifjúsági találkozó, de jellegében, kivitelében, program-kínálatában teljesen megegyezett egy falunapéval. Tehát kiment a forgatócsoport, jól megtervezett, előre megkoreografált módon forgattak, s a kívülálló és hozzá nem értő szemében ez akár úgy is tűnhetett volna, mint egy élő adás. Hiszen voltak „felkonfok”, érdekes beszélgetések a szervezőkkel, fiatalokkal, megszólaltak a lengyel vendég-legények, és még sorolhatnám. Aztán persze mindezt össze is kell illeszteni, ezt hívja a szakma „utómunkának”, és a vágások által lesz teljes a kép, kész a Falvak napja adása.
Tehát, amint már említettem, nem csupán az ötlet jó a községek életének bemutatására, hanem a kivitelezés is megállja bőven a helyét. Persze a technikai felszereltsége egy ilyen kis tévének nem érhet fel a Duna Televízió bázisával, ám ha ügyes emberek vannak, akik szeretik is a szakmát, tudásban felülmúlhatják a gyengébb technikai állapotokat.
Szóval, aki tudja fogni, és érdekli a nógrádi kistelepülések élete, bátran nézze a Falvak napját, legközelebb Herencsényből, Drégelypalánkról és Tolmácsról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése