2011. július 18., hétfő

Egy „piszkos” lépés Gyöngyösön

Sokáig gondolkodtam, vajon erről a témáról érdemes lenne-e jegyzetet firkantani, aztán úgy döntöttem, nem hagyhatom szó nélkül az esetet. Sőt, ki kell mondanom, csupán sportszakmai szempontból kőkemény piszokság, amit Gyöngyösön a női kézilabdával műveltek.
Mert azt az ember tökéletesen megérti, ha van egy szépreményű, magasabbra ívelő, komolyabb célokat megfogalmazó és az NB I/B-ben oly kiválóan menetelő – saját szememmel láttam-tapasztaltam, ahogy szinte „kivégezték” tavasz végén a Kábelt – férfi alakulat, akkor valóban oda kell állni melléjük, támogatni, hogy a magasabb osztályban is eredményesen szerepeljenek. Hiszen ezt diktálja a jóérzésű lokálpatriotizmus, amely a Mátraalján sem lehet kishitűbb és alacsonyabb szintű, mint másutt az országban. Ez eddig oké!
De ugyanakkor szinte eme döntéssel – mármint a GYKK melletti voks letételével – egy időben és összhangban megszüntetni, megalázni, tönkretenni, porig zúzni a városban amúgy jól működő női vonalat, több mint szemtelenség, megátalkodott rossz cselekedet. Ha a gyöngyösi hölgyek „neadjisten” csak a Heves megyei pontvadászatban dobálgatták volna a labdát, és ott sem jutottak volna magasabbra, mint a középmezőny, még érthető is lenne ez a totális tönkretétel. Akkor valóban erősen megkérdőjelezhető lenne a női vonal létjogosultsága a városban. Csakhogy Somoskőy Réka alakulata az NB I/B-ben vitézkedett, mi több, ott sem a kiesőjelöltek között, hanem éppenséggel a tabella elején. Ez így, kijelentem, szemét egy tett! Elsősorban azokkal a lányokkal szemben, akik éppen a női együttes eredményességét látva, a meccsekre járva, és látva a győzelmeket kezdtek el kézilabdázni, kérték meg a testnevelőjüket, tartson nekik kéziedzést is, vagy éppen jelentkeztek az aktuális utánpótlás edzőknél. És szemét tett azokkal a szakemberekkel szemben, akik hűen, kitartóan és a teljesítményeket látva magas szakmai nívón képezték az újabb és újabb generációkat, hogy Gyöngyös híre-neve ezen a szakterületen is minél nagyobb távolságokra eljusson.
Jól kibabrált tehát velük a város, és azok a nagyurak, akik mást sem látnak, mint a férfiakba „feccölt” hasznot, akik nem azért állnak a kézilabda mellé, mert oly gyönyörűségesen beleszerelmesedtek a sportágba, hanem a saját zsebüket nézik, azt tömik, és az a lényeg, hogy a pénztárca minél inkább dagadjon. Ebben pedig nem csupán a városvezetők, az önkormányzat sportbizottságában ülők, hanem a gyöngyösi kézilabda jelenlegi és korábbi vezetői egyaránt ludasak.
Sportszerűtlen leszek sajnos az utolsó mondatommal, de a körülmények, a gyöngyösi női kézilabda iránti szimpátiám erre rákényszerít: én ezek után kívánom a Gyöngyösi KK férfi együttesének, hogy a 2011/12-es szezonban „csont nélkül” hulljon ki az NB I-ből!
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése