2011. július 2., szombat

Jegyzetek egy ifjúsági Eb-ről 8. – Nem érdemeltek jobbat

Bocsáss meg Kovácsovics Laci, tudom, rengeteget dolgoztál velük, de talán nem orrolsz meg rám, ha kijelentem, s lehet, némely dologban még egyet is értesz velem, a kibiccel: nem érdemelt jobbat a hatodik helynél ez a fiú társaság.
Persze indokolok is mindjárt. Nem láttam őket előbb, csak most, így az Eb-n. Viszont itt minden meccsüket néztem, már amit az internet közvetített. Akadtak ennek a társaságnak nagyon szemrevaló momentumai. Gondolok itt a balkezes Szőllősi eredményességére, aki számomra a mezőnyjátékosok között a legmaradandóbbat alkotta. Gondolok itt a kapus Ignácz néhány bravúrjára, a védekezésben néhány valóban szép mozzanatra, összességében azonban rendkívül kedvezőtlen a kép.
Ennek a társaságnak Umagban nem volt vezére. A „kis fradista” Varga Sanyi az lehetett volna – nógrádi kötődése neki is van, hiszen csörgedezik benne némi dejtári vér -, ám nála a könnyelműség sokszor az észelvűség fölé nőtt. Magyarul nem használta az agyát. Amikor egyszer az első sikeres hát mögötti passz után érezte, hogy most már minden bejöhet, azonnal megpróbálta újra – lekapcsolták. A „nyúlszerepben” sokszor megfontolatlanul lőtt, a kapus olvasta ezeket a próbálkozásokat. Szóval ő egyáltalán nem hozta magát, s amit a gyarmati srácok is mondtak, „arcos” kissé a legény. Vagy ott van a Milovits és a Korondi. Tőlük is biztos többet várt a szakvezetés, mint alapemberektől. Még Sápi úgy-ahogy helytállt. Egy strandkézilabda csapat mérkőzésen belüli támadó-teljesítményéről mindennél többet mond, ha a szakvezetés három „nyulat” is kénytelen kipróbálni. Ez is előfordult fiú válogatottunknál az Eb-n. A két tarjáni srác közül Dénes Máté ugye inkább védekezett, Tihaméri Balázs viszont alig kapott lehetőséget. Vajon miért?
Ahogy mondják a „felhozatal” sem elég széles. Kicsi a bázis, amiből meríthetnek az edzők. Ezt mondja Döme is, aki például Speckot is igyekszik kapacitálni, hogy az AXA is kezdjen hozzá a szorgos utánpótlás-neveléshez. A bázis növelése, ez lehet a kulcs az előrelépéshez.
Mert ezzel a hatodik hellyel senki sem lehet elégedett.
Gyerünk fiúk, ésszerű önkritikával, komoly elemzéssel, a hibák kiküszöbölésével alkossatok a jövőben egy még jobb fiú csapatot!
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése