2011. március 23., szerda

Minek annyi szünet a kézilabda NB I/B-ben?


A Magyar Kézilabda Szövetség versenybizottsága – ugyan ki tudja, mifajta megfontolásból – most már sokadik éve szünetet rendel el a másodosztályú küzdelmekben (is) a nemzeti válogatottak fellépésének hétvégéjén. Ennek a kényszerű „pauzának” a levét éppenséggel a Balassagyarmati Kábel SE férfi kézilabdázói itták meg a közelmúltban: az Ipoly-parti játékosok a Balmazújváros felett aratott diadalt követően először a Miskolc visszalépése, majd a már említett szövetségi döntés miatt pihentek hetekig, ezzel kiestek a ritmusból, s biztos, hogy ennek is komoly köze volt abban, hogy legutóbb a Ceglédtől vereséget szenvedtek.
A szombati kudarc óta azon gondolkodom, vajon milyen indokai lehetnek a Magyar Sportok Házában székelő – ezek szerint igencsak mindenható – uraknak, hogy a válogatott miatt a másodosztályban sem játszanak bajnoki meccseket.
Az első gondolat: több olyan kézilabdázó is akad, aki a sportág második vonalából kerül be, és óriási megtiszteltetésre felhúzhatja magára a címeres mezt. Nosza, gyorsan feltérképeztem az elmúlt hónapok magyar nemzeti kereteit, de egyetlen sportolóra sem akadtam, akit az NB I/B-ből hívott volna be Mocsai Lajos, vagy Mátéfi Eszter. Tehát az első indok „kilőve”.
Második gondolat: a válogatott népszerűsítése okán a hazai meccsekre az MKSZ tömegével küld ki ingyenjegyeket, avagy kedvezményes belépőket az NB I/B-s csapatokhoz, hogy minél nagyobb számban buzdítsák a játékosok is kis hazánk legjobbjait. Nos, mivel effajta kezdeményezésről nem olvastam a szövetségi honlapon, így a második érv is „kilőve”.
Harmadik gondolat: a derék játékvezetői gárda tagjainak írják elő kötelezően a magyar válogatott mérkőzésein való megjelenést, mindegy szakmai továbbképzés gyanánt, hogy e nemzetközi tapasztalatok birtokában fejlődjön a szemléletük. Mivel effajta akcióról sem hallottam, így aztán ez az ok sem állja meg a helyét.
Negyedik gondolat: mivel a televízió közvetíti a válogatott fellépéseit, a szurkolók összpontosításának kedvéért, hogy minél többen üljenek és drukkoljanak a képernyők előtt, elrendelik alacsonyabb szinten is a bajnoki szünetet. Nos, ilyen alapon a Veszprém, a Szeged, a Győr, a Ferencváros nemzetközi kupa-összecsapásai alkalmával is ugyanezt kelleni tenni. A Kábel SE hazai rangadói pedig számos alkalommal ütköztek a Veszprém Bajnokok Ligája találkozóival, tehát itt is akad „némi” bökkenő.
Az okfejtés-halmaz megvizsgálását követően az összefüggések keresésére oly érzékeny firkász hamar rájön a „turpisságra”: a Magyar Kézilabda Szövetség „főurai” és „főnemesei” hasravágós alapon döntenek ezekről a kérdésekről, mit sem érdekli őket, hogy ezeknek a félprofi, avagy amatőr kézilabdázóknak az lenne a fontos, ha minden hét végén pályára léphetnének. Az lenne jó, ha nem nyúlna el rétestésztaként a bajnokságuk februártól májusig, és persze a szurkolók, a barátok, ismerősök, családtagok, a sportág eseményit hűen követők számára is áttekinthetőbbé válna a versenysorozat.
Tessék tehát elgondolkodni ezeken a kérdéseken és jövőben ésszerűbb versenynaptárt „összekörmölni”!
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése