2011. február 1., kedd

Teve hátán a kézilabda


Úgy tűnik, a nemzetközi kézilabda élet főszereplői odaadóan másolják a futballpéldát. Azaz, a „pénz beszél, kutya ugat” alapon teljesen háttérbe szorul náluk a szakmaiság, és csakis az jár a fejükben, miként tudják a saját és persze hű lekötelezettjeik zsebeit megtömni holmi olajdollárokkal. Máskülönben hogyan lehetne magyarázni azt, miért kapta meg a 2015-ös férfi kézilabda világbajnokság rendezési jogát Katar.
Bizonyára nem a sportágban tapasztalt tekintélyes múltja alapján. Én speciel nem tudok róla, hogy egykoron siíta tevék és hajcsáraik vérre menő kézilabda csatákat vívtak volna a sivatagban, még mielőtt ezt a szép sportágat Csehországban „felfedezték” volna. Igaz, hogy az arab világba egyre másra tódulnak be – nem ezrével, csak tucatjával – a kézilabda szakemberek, hogy aztán koszt, kvártély, meg „némi” apanázs fejében tanítgassák az ott nevelkedő fiatalokat e sportág alapjaira, de hogy világversenyt is odaadjanak nekik, ez már merő pofátlanság. Ha persze a népszerűsége egeket verne, ha Bahrein a most zárult vébén legalább a nyolc közé verekedte volna magát, ha az Al-Doha – mittudomén hogy hívják az ottani élklubot – oda-vissza verte volna egymást közt a Kiel, a Barcelona meg a Veszprém csapatát is, akkor érthető lenne a döntés. De se népszerűság, se múlt, se tekintély.
És kérdem én, ki fogja majd négy év múlva a helyszínen nézni a meccseket? Mert az egy dolog, hogy leszállítják a jegyárakat, mondjuk európai középszínvonalra, de hát a szurkolók ezreinek szállás kell, és ezeket a jelentős költségeket nem mindenki tudja megfizetni. Tátongnak majd a lelátók, legfeljebb ha a fent említett tevéket és hajcsáraikat, a sivatag közepén tanyázó beduinokat csoportosan beszállítják a csarnokokba bambulni… talán akkor lesznek nézők. Itt a példa decemberből a Dubaiban rendezett rövidpályás úszó világbajnokság. Nos, ott sem döngettek nézőcsúcsot. És köztudomású, hogy a szurkolók hangzavara feldobja a sportolókat. 2015-ben viszont nem fogja.
Lényeg tehát az, hogy az IHF vezérkarának minél jobban teljen a zsebe, meg a bankszámlája, de hát ez az európai kistestvérnél sincs másképp…
Félő, hogy négy év múlva még a kétpúpúak se lesznek kíváncsiak a világbajnokságra.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése