2011. február 25., péntek

Kell-e első osztályú csapatsport Nógrádnak?


Ha ezt a kérdést ebben az órában tenném fel Fenyvesi Gábornak, Salgótarján alpolgármesterének, ő alighanem nyomban kerek-perec „nemmel” válaszolna. És nem csupán azért felelne elutasítóan, mert az SKSE kosarasai csúfos kudarcot vallottak a Sopron elleni kupavisszavágón, és a hű tudósítások szerint a fiúk lélektelen játékot nyújtottak. Fenyvesi Gábor eleve dilettáns a sporthoz, nem ért hozzá, bár ezt ő nemigen hajtogatja, igaz mindenki tudja. Ő nemes egyszerűséggel ki nem állja Dániel Tamást, meg persze azokat az ellenzéki politikustársakat – Dóra Ottóval az élen -, akik a nehéz helyzetekben is kiálltak a salgótarjáni kosárlabda mellett. Fenyvesi úr szerint kizárólag hazai merítésből kell teremteni minőségi versenysportot, ami körülbelül akkora tévedés a szájából, mintha azt mondaná, „Hunyadi Mátyás, a nagy román király”. De megrónunk sem szabad a megyeszékhely vice-városvezetőjét, hiszen mint fentebb írtam, nem ért a dolgokhoz – igaz, akkor mi alapon szól bele…
Most viszont, ha nem is olyan szélsőséges formában, mint az ő kinyilatkozásai, egyet kell értenem az alapvetéssel, ugyanakkor egy „így” szócskát odabiggyesztenék a kérdéshez: kell-e így első osztályú csapatsport Nógrádnak? Mert bizony, be kell vallani, manapság az SKSE egyáltalán nem jó hírét viszi kis megyénk sportjának, sokkal inkább mind jobban nevetség tárgyává válik országszerte ez a csapat.
Egyrészt az eredményei miatt: kettő (!) győzelem az egész szezonban, az egyik alacsonyabb osztályú ellenféllel szemben, edzőcsere hegyén-hátán, érkező néger légiós, majd távozó néger légiós, megint jön egy, megint megy egy, követhetetlenné válik a játékos-mozgás. A vezetők is – bármennyire is tisztelem őket a szervező tevékenységükért – egyszer sem nyilatkozták még le, hogy most már tényleg tiszta vizet öntenek a pohárba, mást sem hallani, mint hogy majd jön a nagy meccs, majd a Kaposvárt (!) vagy a Szegedet megverjük, akkor bennmaradunk az NB I-ben, Ha nincs pénz, nem jön jó légiós, sokadrangú amerikaiakkal meg nigériaival nem lehet épkézláb teljesítményt nyújtani, még a honi középmezőnyt sem utolérni.
Legjobb lenne, most már lassan márciusra fordulva, ha az örök várakozás, a lankadatlan reménykedés helyett inkább feladná a jelenlegi szélmalomharcot a tarjáni kosárlabda, s visszaesne NB I/B-be, ahol lehet, hogy kevesebb nézővel, de mindenképpen sokkal több sikerélménnyel felvérteződve, talán Fenyvesi Gábor is jobban meggyőzhető egy „mea culpára”, egy álláspont-revideálásra, és talán több önkormányzati támogatásra…
Kell-e Nógrád megyének első osztályú csapatsport? Kell, de nem ilyen nyögvenyelősen, „ádámcsutka-szaggatóan”, mint ahogy mostanság művelik az SKSE háza táján.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése