2011. február 22., kedd

Tisztázandó viszonyok


Érdekes cikkre lettem figyelmes a Gyarmati Hírek februári számában. Pontosabban az „Újra nagy lehet a Nagyliget” címet viselő írás egyes mondatai „ütötték meg” a szememet. A balassagyarmati labdarúgók helyzetével, illetve az őket segíteni akaró szponzor szerepvállalásával foglalkozó riportban Zolnyánszki Zsolt, az önkormányzat sporrtbizottságának (ami ifjúsági – és kulturális is egyben) elnöke lenyilatkozza, hogy egy új törvényi szabályozás szerint az öt kiemelt csapatsportágban (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong) játszó csapatokat szponzoráló vállalkozások, cégek számára jelentős adókedvezmény biztosítható, azaz a támogatások folyósítása jóval könnyebbé, egyszerűbbé válik. Csakhogy azt már nem említi az elnök úr – lehet, nem is tud róla – hogy ennek egyelőre két akadálya van. Az egyik, hogy az Európai Unió nem bólintott rá erre, a kontinensen egyedülálló módon alkalmazandó tervezetre, másrészt az adókedvezmény csak az első, illetve másodosztályban (labdarúgás esetében NB I. és NB II.) szereplő klubok számára járhat, magyarul az NB III. Mátra csoportjában jelenleg tizedik helyen tanyázó BSE ebből a körből kiesik. Igaz, ugyan, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség határozott célja, hogy a fenti szabályozás életbe lépését követően jelentősen csökkenti a kisebb klubok költségeit (pl. a játékvezetői – és nevezési díjak átvállalásával), de messze még az a nap, amikor ez a gyakorlatban is megvalósítható.
A fő kérdés tehát az, vajon a bizottsági elnök nem nyálazta-e át rendesen, teljességében a kedvezményekről szóló anyagot, és így kerülte el a figyelmét eme két, kiemelt fontosságú pont, avagy megtévesztés áldozata lett, mondván ő sportberkekben nem annyira jártas, nem oly naprakész, hogy valakinek, vagy valakiknek a puszta szavának hitelt adjon. Nincs azonban semmi gond, megfelelő felvilágosítás után ő is jóval tisztábban fogja látni a helyzetet.
Tény az, pontatlanságokat tartalmaz a nyilatkozat, ami voltaképpen nem nagy hiba, ám a szurkoló, akit csak a szeretett kedvencek minél jobb szereplése érdekel, ez által megtéveszthető, ok nélkül kezd el reménykedni a mihamarabbi felemelkedésben, holott a gyarmati foci felvirágzása még jó néhány évet biztosan várat magára – és ezt nem csak én állítom, hanem a BSE tüzéhez jóval közelebb ülő szakemberek is.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése