2011. február 7., hétfő

A játékosügynök korrektsége


Vajon meddig tart az érdek és hol kezdődik a tisztesség? Vajon teljes mértékben korrektnek és empatikusnak kell-e lennie egy játékosok közvetítéséből élő menedzsernek, avagy át lehet-e hágni bizonyos erkölcsi szabályokat?
Ez a gondolat kavarog bennem napok óta, amikor szembesültem azzal a ténnyel, hogy a dominikai Dioris Mateo végül nem a balassagyarmati NB I/B-s kézilabda csapatot választotta, hanem az első osztály ötödik helyezettjénél, Balatonfüreden kötött ki.
A történet ott kezdődött, hogy Pribék István, a korábbi kiváló válogatott beállós ősszel a Balassagyarmati Kábel SE együttesét irányította, és a PLER-hez fűződő kapcsolatai révén előjogot élvezett két, a karibi térségből érkezett színesbőrű kézilabdázó „kipróbálására”. Ez a két fiú Zsembery Tamás menedzser révén került hazánkba. Az egyik – kubai srác – csakhamar Balmazújvárosba került, a másik, a dominikai Dioris Mateo viszont úgy tűnt, megragad az Ipoly-parti városban.
Sőt, a Pribék István helyére január elején érkező új mesternek, Kedves Lászlónak is tetszett a balkezes átlövő, ő is úgy vélte, a tavaszi idényben mindenképpen nagy hasznára lehet a kiesőrégióból a középmezőnybe törekvő társaságnak. A társaitól „Dió” becenevet kapó fiatalember játszott is Nagyatádon, azon a felkészülési tornán, amit megnyert a Kábel. A vezetők közben mindent meg is tettek annak érdekében, hogy az összes papírmunka elintézése után már a február 12-i, Csömör elleni bajnoki rajton „Dió” a gyarmatiak rendelkezésére álljon.
Az utolsó előtti héten jött a hidegzuhany, azaz a hír az interneten: Dioris Mateo a Balatonfüred játékosa lett, sőt, amint a vasárnapi tévéközvetítésben velem együtt sokan láthatták, már be is mutatkozott új helyén, a Tatabánya ellen.
Miután azonban a Balassagyarmat két vezetője is párhuzamosan olyan utalást tett, ami ha nem is szó szerinti értelmezésben, de sportszerűtlennek minősíti Dioris Mateo távozását, az újságírót is töprengésre készteti a dolog. Vajon mi történhetett a háttérben? Bizonyos, hogy a főszereplő maga a játékos-menedzser, mert aligha a dominikai légiós hozta meg egyszemélyben a döntést. Sőt, az ő szempontjából talán ajánlatosabb is lett volna, ha Balassagyarmatra kerül, mert ott több játéklehetőséget kap, kulcsembernek szerződtetik, nem a Tombor Csaba mögötti második számú jobbszélsőnek, mint amilyen feladat Füreden várhat rá. A menedzser viszont nem ilyen elveket mérlegelt. Neki az az érdeke, hogy minél magasabb szintre jusson a srác, édesmindegy, hogy a meccseken öt, avagy ötvenöt percet tölt a pályán, neki ez a változat jobban megéri, arról nem is beszélve, hogy anyagi haszna is jóval nagyobb, ha az NB I-be „adja el” patronáltját.
Ezzel még nem is lett volna gond. Hanem a Kábel SE vezetőségét, a gyarmati elöljáróságot illett volna Zsembery úrnak időben értesíteni. Szépen felhívni őket telefonon – nem a hír kiszivárogtatása után, hanem jóval előbb, mert kézenfekvő, hogy már korábban, talán már január végén tisztázódott, Balatonfüred lesz a nyerő -, elmondani nekik tisztességesen, „nézzétek fiúk, ez a mi érdekünk, ne haragudjatok, Dioris továbbáll”. Ám a Kábel SE vezetőinek megnyilvánulásai szerint ez nem így történt, ha őket is villámcsapásként érte a hír.
Zsembery Tamás tehát nem volt korrekt a balassagyarmatiakhoz.
Én biztos nem állnék többet szóba vele.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése