2011. június 2., csütörtök

Narancsos hatalomátvétel az MKSZ-ben



A hír, amit az országos média kilencvenezer négyzetkilométeres körzetben tegnap felröppentett, felettébb érdekes. Sinka László, aki közel húsz éve dolgozik főtitkárként majd elnökként a Magyar Kézilabda Szövetség vezérkarában, most lemondott elnöki posztjáról.
Mi több már meg is nevezte utódját – pontosabban javaslatot tett a megválasztására -, aki nem más, mint Vetési Iván miniszteri biztos, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke.
Ezek után mi mást gondolhat az ember: miután Vetésit épp Navracsics Tibor miniszter nevezte ki teljes hatáskörű biztosnak, azaz nem csupán szakmai érettsége, tapasztalata és tudása miatt esett rá a jelölés, hanem politikai nézetei, Orbán-eszmék iránti elhivatottsága okán is, könnyen elképzelhető, a „narancsos forradalom” újabb sportági szövetséget kebelezett be soraiba.
Köztudomású, hogy Sinka László elsősorban jó háttérmunkásként, adminisztrációs szakemberként ért igazán a kézilabdához – ahogy maga is bevallotta, „a napi operatív munkában érzem igazán otthon magam” –, de azt is jól tudják sokan, hogy nem kötődik ezer szállal Magyarország jelenlegi kormánypártjához, azaz ilyen okokból kifolyólag nem tud a politikai elit felé hatékony lobbyt kifejteni a kézilabda érdekében. Lehet, hogy ő akarta így, vagyis saját önszántából jutott arra az elhatározásra, hogy feláll az elnöki székből, és átadja helyét egy „magasabb körökből” érkező emberkének, de ez a kevéssé valószínű. A háttérben már biztosan hónapok óta ment a „nagy fúrás”, ment a komoly érdekharc, hogy Sinka vagy „beleőrlődik a fideszes malomba”, vagy szedheti a sátorfáját és hátrább kell araszolnia az MKSZ belső rangsorában. Mert azt ugye nem kell ecsetelni, hogy a „narancsos forradalom” csak hithű szimpatizánsokat tűr meg a fontos posztokon a sportban is, Csányi Sándor sem csak bankvezér mivolta miatt került a focisták élére.
Vetési Iván, akit biztosan megválasztanak majd a rendkívüli közgyűlésen, mert ugye én sem tételezem fel, hogy ebben a (sport)politikai közegben bárki esélyes ellenjelöltté emelkedhetne, azt mondja magáról, hogy szereti a kézilabdát és fiatal korában játszott is. Nos, én vettem a fáradtságot és az MKSZ nyilvántartásában igyekeztem ennek utánanézni. Vetési Iván néven egyetlen hivatalos igazolással rendelkező sportolót sem találtam, ami azt jelenti, hogy az új adminisztrációs rendszer életbe lépése, vagyis 1995 óta nem játszott sehol, nincs neki a ma is használatos igazolványa, esetleg a korábbi, „kis kék könyve” lehet. Ha hozzáveszem, hogy az elnökjelölt csupán harminckilenc éves, azt kell feltételeznem, hogy a húszas évei közepén már régen felhagyott az aktív játékkal, és azóta csak maximum szurkolóként-támogatóként van jelen a kézilabda életben.
Az MKSZ-be tehát most már megerősített bástyákkal tört be a Fidesz, aminek biztosan kifejezetten örül néhány munkatárs ott, az íróasztalok miatt, hiszen tudom egy-két emberről, hogy felettébb nagy híve Orbán Viktornak és csapatának.
De a nagypolitika, bármilyen mértékben furakodik is be a sportéletbe, gólt nem tud lőni, nem tud új nemzedéket kiképezni és felvértezni a legfrissebb ismeretekkel, nem lesz attól kevésbé korruptabb a közeg – lásd a labdarúgásban sem csinált nagy csodát, ott is csak a „szájtépés” megy ma is -, magyarul én Vetésitől sem várok komoly megújhodást.
Kohn bácsi mondását kicsit átformálva: hiába érkezik új „madám” a bordélyba, attól még nem fognak hatékonyabban teljesíteni a lányok.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése