2011. december 1., csütörtök

Gondolatok egy „kétarcú” közlemény hátteréhez

Igencsak komoly meghökkenéssel olvastam a szerdai Nógrád Megyei Hírlapban Harmos Lászlónak, a Salgótarjáni KC elnökének közleményét. A klubvezető ugyanis sajnálatát fejezi ki a szurkolóik felé, és közli, hogy az utolsó hazai bajnoki mérkőzésükön igen borsos összegű jegyeket fognak szedni a nézőktől. A felnőttektől 800 forintot (Balassagyarmaton ez a Kábel SE NB I/B-s, azaz egy osztállyal magasabb színvonalú meccsein 600 forint), a diákoktól és nyugdíjasoktól 300 forintot kérnek. Indoklásul pedig az hangzik el ebben az ominózus közleményben, hogy a Városi Sportcsarnok üzemeltetői felé komoly összegű pályabérleti díjjal tartoznak, és a találkozó bevételéből szeretnék ezt kompenzálni. (Igaz, lesz valami tombolasorsolás is, de arra is külön kell jegyet venni.)
Na, ez üggyel kapcsolatban alaposan kilóg a lóláb! Miért is? Ugyan minden egyesületnek teljesen szuverén joga, hogy az illető rendezvényén szed-e belépőjegyet, vagy sem, ám Harmos Úr egyetlen szóval sem említi meg, hogy ez a bizonyos utolsó hazai meccs nem más, mint a vasárnap délután rendezendő Salgótarjáni KC – Salgótarjáni Strandépítők (nem is) szomszédvári rangadó, ami bizony nem csupán megyeszékhelyi sportkedvelő körökben ígérkezik „zamatos” hétvégi eseménynek. Mert ugye aligha kell hozzá kimondottan nagy logikai bravúr, hogy előre tudni lehessen, ez a pikáns kis összecsapás felettébb komoly érdeklődésre tarthat számot, azaz teljesen tele, vélhetően dugig lesz a Kassai sori létesítmény, s bősz fejszámolgatás sem kell hozzá, hogy kikalkuláljuk, ez a rendező egyesületnek a fentebbi jegyárak mellett több mint félmillió forintos bevételt hozhat a számlára.
Persze lehet, hogy ebből a bevételből – vagy annak nagy részből – valóban az üzemeltető felé törlesztnek majd, de teljesen kézenfekvő az SKC üzleties felfogása, a Tarján-Tarján rangadóból egyértelműen „bizniszt akarnak csinálni”. Ezzel alapvetően nem is lenne semmi gond, csak az ügy azon a ponton is sántít, ha egyszer valóban tartoznak, miért nem léptek korábban ezzel a „belépős” kérdéssel, azaz korábbi hazai mérkőzéseiken miért nem szedtek jegyet? Ha valóban nagy a gondjuk, akkor ezt korábban is bátran megtehették volna, és nem csupán a Strandépítők elleni küzdelem esetére… No, ezért (is) lóg ki a lóláb!
Jómagam, Salgótarjántól nyugatra mintegy ötven kilométeres távolságból úgy gondolom – és ez szigorúan saját, szubjektív firkászi véleményem – az SKC általi egyszeri, mostani belépőjegy szedés finoman szólva nem éppen sportszerű lépés a salgótarjáni és a Nógrád megyei kézilabda rajongók tábora felé. És nem éppen sportszerű tett a saját önkormányzata – mint a Sportcsarnok „tulaja” – irányában sem, mert azért a Városházán sem teljesen logikátlan, begyepesedett eszű, siváran, egysíkúan gondolkodó hölgyek és urak tanyáznak döntéshozói körökben, számukra is egyértelműen mutatkoznak a tények.
Annyi biztos, ez a nyolcszáz/háromszáz forint nem hiszem, hogy eltántorítaná a szurkolókat e valóban vérpezsdítőnek ígérkező meccstől, de állítom, Harmos Úr is egyértelműbb, tisztább, a tényekhez jóval közelebb álló közleményben is értesíthette volna erről a közvéleményt!
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése