2011. december 19., hétfő

Adótámogatásokból (is) szilárdul a Kábel SE várfala

Az elmúlt másfél évben magasságokat és mélységeket is megjárt a Balassagyarmati Kábel SE. Tavaly nyáron, nehéz helyzetben, egy szerencsés NB I/B-s bennmaradást követően állt fel a klub új vezetése. Azóta több területen, az utánpótlás-neveléstől kezdve a felnőtt csapat működtetéséig előre léptek, s bár idő közben akadtak nem várt nehézségek, mára úgy tűnik, biztosabb lábakon állhatnak, mint valaha. Az egyesület ugyanis kitűnően kihasználta az új törvényi szabályozásnak köszönhetően megjelent költségvetés-bővítési lehetőségeket. A látványsport-támogatásra biztosítható társasági adó-kedvezményekből az Ipoly-parti kézilabdások 19 millió forinttal részesültek, amivel nem csupán saját „portájukat” fejleszthetik a legfiatalabb nemzedéktől a felnőttek szintjéig, hanem közép- és hosszútávon az egész város jól járhat. Mindezekről a témákról is beszélgettünk László Sándor elnökkel.

- Másfél évvel ezelőtt milyen célokkal vágtak neki a munkának?
- Amikor elvállaltam az elnöki teendőket, egyik fő célomnak tekintettem, hogy nagyobb hangsúly helyeződjön házon belül az utánpótlás-nevelésre. Ennek érdekében kötöttünk együttműködési megállapodást a Palóc Pumákkal, akik a szivacskézilabda területén addig már komoly eredményeket értek el, és ennek a kölcsönösségnek a jegyében tudjuk biztosítani az onnan kikerülő kézilabdázók további versenyeztetését, amire egy-két példa már ma is akad. E mellett létrehoztunk egy utánpótlás igazgatói feladatkört, aki koordinálja az egyes korosztályok szakmai munkáját, felügyeli a csoportokban zajló munkát. Szerencsésen sikerült bővíteni a serdülő – és ifjúsági csapatok állományát, Kertész Gábor és Demus Dániel személyében pedig két olyan szakembert bíztunk meg az edzői feladatokkal, akik szakmailag rátermettek, és játékos-múltjuk, tudásuk, tekintélyük miatt felnéznek rájuk a gyerekek. Lassan, fokozatosan ennek az új utánpótlás-felépítménynek eredményességben is mutatkoznak kedvező jelei.
- A felnőtt csapat életében is voltak zökkenők ebben az időszakban.
- Aki ismeri az NB I/B mai viszonyait, tudhatja, milyen nehéz anyagilag, gazdaságilag fenntartani egy másodosztályú versenycsapatot, és ezen belül milyen nehéz megtalálni az optimális határokat. Mi igyekeztünk mindig pénzügyileg a „földön maradni”, nem álmodtunk nagyokat, a játékosállománnyal a biztos bennmaradást tűztük ki. Ugyan szerencsésen, de sikerült ezt teljesíteni, és a kubai klasszis Savónnal megerősödve vágtunk neki az új bajnokságnak. Sajnos azonban, menet közben, október végén nem várt nehézségek adódtak, aminek következtében két játékosunk, Ihász Álmos és Kovács Péter hirtelen távozott tőlünk. Szerencsére az önkormányzat, a városi támogatás előfinanszírozásával segítő kezet nyújtott nekünk, amivel rendezhettük a sorokat, amelyet ez úton is köszönök. Sőt, Síró Zoltán, Teimel Róbert és Varsandán Áron érkezésével olyan kézilabdázókkal erősítettük meg a keretek, akikkel még egységesebbé vált a társaság, így most a felnőtt együttesünk a Keleti csoport hatodik helyén „telelhet”, méghozzá úgy, hogy már most több pontot szereztünk, mint a teljes elmúlt bajnokságban.
- Ezek szerint a látványsport-támogatás épp jókor érkezett.
- Tökéletesen. Nagyon örültünk, amikor meghallottuk ezt az új támogatási lehetőséget, hogy a vállalkozások a társasági adójuk maximum hetven százalékát felajánlhatják a sportszervezeteknek. Az előírásoknak megfelelően beadtuk mindenre kiterjedő pályázatunkat a Magyar Kézilabda Szövetséghez. Megfogalmaztunk egy középtávú szakmai fejlesztési koncepciót, fókuszában az utánpótlás-nevelés fentebb már vázolt felépítményével, és szerencsére a pályázatot kedvezően bírálták el, ami által megközelítőleg 19 és fél millió forintot igényelhetünk a társasági adókból, ebből hatszázezer forint az előkészítésben segédkező pályázatírók sikerdíja. Már menet közben felvettük a kapcsolatot több céggel, így a határozat kézhez kapását követően rögtön konkrét munkához láttunk, és napok alatt megkötöttük az első megállapodásokat, amivel máris mentünk a Szövetségbe, jóváhagyásra. Büszkén mondhatom, mi voltunk az elsők az országban, akik számára az MKSZ támogatási szerződést kiállított. Az összeg egynegyed részét helyi vállalkozásoktól kapjuk, a továbbiakat a névadó szponzorunktól várjuk, remélhetőleg, nemsokára a további részt is a számlánkon tudhatjuk. A pénzt az idény végéig viszont fel is kell használnunk, méghozzá rendkívül szigorú elszámoltatási feltételek szerint, tehát nem lehet „gittegyleti” szinten kezelni a forintokat. Ezért felvettünk egy gazdasági ügyintézőt, aki az egyesület adminisztrációs ügyeit, az összes pénzmozgást kezeli, irányítja, méghozzá immár önálló irodánkban a Rákóczi út 13. szám alatti „inkubátorházban”. A támogatásból igen nagy összeg, 13,2 millió forint a Városi Sportcsarnok bérleti díjára, autóbusz-bérlésre fordítódik, a többit eszközbeszerzésre, felszerelésre és személyi kiadásokra, edzői bérekre használjuk fel, illetve a pályázati előírásoknak megfelelően önerőt is biztosítanunk szükséges. Elmondhatom tehát, hogy 2012-ben egy anyagilag és szakmailag is biztos lábakon álló, viszonylag nyugodt körülmények között dolgozó Balassagyarmati Kábel Sportegyesület folytathatja működését.
- A hírek szerint még messzebbre tekintenek, amitől az egész város jól járhat.
- A látványsportok ilyen módú támogatása közép-és hosszútávon óriási lehetőségeket kínál. Bár idén még inkább a működéseken volt a hangsúly, jövőre újra kiírják a pályázatokat, ahol már a létesítmény-fejlesztések is mindinkább előtérbe kerülhetnek. Ennek érdekében a Balassagyarmaton látványsportokkal foglalkozó egyesületeknek, illetve az önkormányzatnak össze kellene fognia, hogy az eredeti városrendezési tervben szereplő Ipoly-parti szabadidőközpontot akár ilyen források felhasználásával kialakítsuk. Hiszen a létesítmény-fejlesztés támogatottsága ez esetben hetven százalékos, azaz a maradék harminc százalékot kell önerőként hozzáilleszteni, ami lehetne az önkormányzat tulajdonában lévő terület is, és végre felépülhetne egy méltó modern sportcsarnok, egy jó minőségű, kiszolgáló létesítményekkel ellátott labdarúgó pálya, a kosárlabdázók, vagy jégkorongosok igényeiről már nem is beszélve. Ez ügyben jómagam már tapogatóztam Medvácz Lajos polgármester úrnál. Bízom benne, hogy középtávon ez a fejlesztési elképzelés is megvalósulhat. A lényeg jelenleg azonban az, hogy a Kábel SE berkeiben végre újra rend van, ami elengedhetetlen a nyugodt szakmai munkához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése