2011. december 7., szerda

Ceremónia és valóság

Mostanában divat lett a ceremónia. Tök mindegy, hogy az adott létesítményt át lehet-e már adni a forgalomnak, vagy a használóinak, kell a nagy csinnadratta, a felhajtás-miegymás, hogy a nagyvilág felé mutassa a megbízó, íme „elkészült a nagy mű”, teljesítettük a „sztahanovista” tervet.
Nem is olyan régen, két ország határát jelentő folyó – nevezzük Ipolynak – fölött átívelő hidat adtak át. Meg is érkeztek mindkét nemzet részéről a magas potentátok, fotósok "siserehada" kattintgatta a nagy szalagátvágási műveletet, aztán a jónép fogta magát, autóba ült, és jó harminc kilométeres döcögés után átért a túlsó partra, ahol az „átelleni” országban is köszöntötték a résztvevőket. Történt mindez azért, mert a műszaki hatóság még nem engedélyezte a híd átadását a forgalomnak – tudtommal azóta sem –, mert ugye a hivatali aktatologatás „malmai” rendkívül lassan őrölnek. De az ünnepség bezzeg megvolt!
Másik példa: egy határmenti kisvárosban – nevezzük Balassagyarmatnak – felújították a bölcsődét. A fővállalkozó ki tudja milyen okból – talán haveri „bratyiságból” – például szarvasi alvállalkozókkal dolgoztatott. Anélkül, hogy látatlanban kétségbe vonnám a munka minőségét, megjegyzendő, szerény kis palóc vidékünkön is akadnak hasonlóan képzett „szakik”. De nem is ez a lényeg. A minap, szintén ünnepélyes keretek között, szintén „hollandiszínű” potentátok részvételével – polgármester, országgyűlési képviselő – átvágták a szalagot, elkészült a bölcsőde felújítása. Más kérdés, hogy a hatóság – ez esetben a tűzoltóság – megint talált számos kivetnivalót az épületen, azaz az apróságok még nem térhetnek vissza megszokott „otthonukba”. De itt is működött a „tervgazdaság”, azaz a közvélemény, a „választók” felé mutatni kellett, a mi politikai elitünk teljesíti a határidőket.
Akkor lenne viszont egy javaslatom e határmenti kisváros vezetésének: január elsején ünnepélyes keretek között, magas potentáti – akár miniszterelnöki – jelenléttel, szalagátvágással, luftballon-eregetős, díszsortüzes csinnadrattával adják át a megújult a városközpontot. Hogy az egészből csak évek múltán lehet valami? Ugyan kérem, az kit érdekel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése