2013. január 2., szerda

Rendezte vitáit Balassagyarmat és a Nógrád Volán




Gyorsan kellett dönteni, hát viharsebesen, három nap alatt lezajlottak a tárgyalások, amely után az alku megköttetett: a balassagyarmati önkormányzat és a Nógrád Volán Zrt. megállapodtak a város új, 2013. január elsejétől életbe lépő helyijárati forgalmi rendjéről – két évre szólóan.
 Történt ugyanis, hogy a szolgáltatást végző cég és az önkormányzat között lejárt a korábbi megállapodás, ilyen esetben pedig törvényi kötelezettség a közbeszerzési eljárás lefolytatása. Ám ez eredménytelen maradt, így a feladatellátás megszakadásának elkerülése érdekében december közepén a Nógrád Volán vezetőivel újra tárgyalóasztalhoz kellett ülni. Más, esetlegesen szóba jöhető szolgáltatónak ugyanis – egyértelműen – nincs se gépparkja, se pénze, se apparátusa hasonló nagyságú helyijárati közlekedés üzemeltetéséhez.
Ám nem volt egyszerű az új megállapodás megtervezése, mivel a cég és a város komoly vitában állt: az önkormányzat nem értett egyet a Nógrád Volán elmúlt öt évre vonatkozó, a gyarmati helyijárati közlekedésben keletkezett veszteségeinek összegével. Végül a tulajdonos állam nevében a Volán megegyezést ajánlott a veszteség rendezésére. Jelentős költségeket elengedtek, a maradék 45 millió forint „fejében” pedig a város autóbusz állomásán telekrészt adott át az önkormányzat a társaságnak.
Miután e vitát a felek „lerendezték”, kialakították az új helyijárati menetrendet. Ahogy a képviselő-testület előtt Pápai László balassagyarmati személyszállítási üzletágvezető fogalmazott, négy alapvető elvnek kellett érvényesülnie: a munkahelyre, illetve iskolába utazás biztosításának, a nyírjesi közlekedés ésszerű megszervezésének, valamint a hét végi templomba járáshoz történő igazodásnak. Ezen túlmenően az óránkénti körjáratok is megmaradnak, amelyek során háromszáz méteres körzeten belül bárki találhat megállót magának, bárhol is lakik Gyarmaton. Több egyéb járatot viszont megszüntetnek, ám a megállapodásban rögzítették, hogy nyolcszáz kilométeres „tartalékot” képeztek arra az esetre, ha valamelyik megszüntetett járat esetében az újbóli indításra igény jelentkezne. Kisebb, öt százalékos díjemelést is lesz január elsejétől.
A Nógrád Volán Zrt. és az önkormányzat közötti új megállapodás 2014. december 31-én jár le, ami igazodik a Volán társaságok egyesülésének időpontjához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése