2013. november 16., szombat

Veszélyes útkereszteződés



Balassagyarmat egyik legvitatottabb csomópontja az Ady Endre és Kóvári út torkolata, a Madách ligeti lakótömbök szomszédságában. Ami persze az elkerülő út becsatlakozása után még vitatottabbá vált.
Ha jól emlékszem, 1997 kora nyarán jelent meg az akkori Gyarmati újság nevezetű városi hetilapban egy cikkem „Életünkkel játszunk, ha vásárolni megyünk” címmel. A történet arról szólt, hogy a „Leninen” élő emberek kifogásolták, nem létesült gyalogos átkelőhely az akkortájt éppen megépült Penny Market környékén, és ha az üzletbe mennek, bizony cikázniuk kell a főúton elhaladó gépkocsik között – aztán lett „zebra”. Ugyancsak itt alakult ki élesen először a „körforgalom polémia” is. Néhai Urbán Árpád országgyűlési képviselő szorgalmazta a kereszteződésben a körforgalom létesítését, mondván az elkerülő út majdan itt csatlakozik vissza a 22-es útra, és érdemes lenne a közlekedést ilyen megoldással „szabályozni”. Csakhogy szinte azonnal közbeszólt az ellenoldal. A Madách liget 1-es épületének közös képviselője mozgósította az ott élőket, hogy a körforgalom által nagyon megnövekedik a zaj a környéken, a lassító kamionok hatalmas robajjal érkeznek, és ez folyamatosan zavarhatja a mindennapok nyugalmát. A kezdeményezéshez a városrész akkori önkormányzati képviselője, a mai polgármester, Medvácz Lajos is csatlakozott. A felháborodásnak eredménye lett, az ötletgazdák lemondtak végül a körforgalomról.
Aztán megépült az elkerülő út, így a hármas kereszteződés négyessé alakult. Eleinte nem is volt itt különösebb gond, csakhogy a belvárosi rekonstrukció megindulásával, a lassító „domború” szigetek kiépítésével a forgalmi rend is megváltozott. A 22-es főút az elkerülő lett, azaz a strand irányából érkező autósoknak indexelniük kell, ha például egyenesen, a városközpont felé akarnak továbbhaladni. Aki rendszeresen erre közlekedik – mint egyik ismerősöm egy hivatásos sofőr -, arra panaszkodik, ha az Adyról érkezik és balra akarna fordulni, ugyan, miből tudná eldönteni, hogy az Újkóvár felől érkező, és jobb irányjelzőt használó autós, merre is akar menni. Egyenesen, avagy balra? Nos, talán azért nem alakult ki itt még komolyabb kalamajka, mert a járművezetők annyira koncentrálnak ebbe a kereszteződésbe érve, hogy túlzottan is óvatosan, nagyon lelassítva haladnak, és egyelőre elkerülte őket a baj. De számos egyéb probléma létezik még itt, ebben a csomópontban. Én magam, kerékpárral legszívesebben el is kerülöm a környéket, de hát egy autós, vagy kamionos nem tehet ilyet.
A legjobb megoldás mindenképpen a körforgalom lenne. Hiszen a művelődési központ előtt tökéletesen bevált ez a megoldás, az emberek villámgyorsan elfogadták, megszokták az új helyzetet. Gyanítom azonban, hogy a döntéshozók fejében nem fordulnak meg hasonló gondolatok, mi több, erős a gyanúm, hogy a „leniniek” megint tiltakoznának. Így aztán könnyen elképzelhető, hogy legfeljebb egy jelzőlámpás kereszteződés lesz, ami drágább megoldás a körforgalomnál, és korántsem végleges.

2 megjegyzés:

  1. Nem annyira veszélyes az említett csomópont, mert aki Kóvár felől érkezik annak a Lidl áruháznál kell csak irányjelzőt használnia, hogy letér a szélső jobb oldali kanyarodó sávba. Ha tovább indexel jobbra akkor egyértelmű az Ady utcát választja, ha nem jelez akkor a városközpont felé halad. A kiemelt lassítók szintén hozzájárulnak a sebességcsökkentésre kényszerítéssel a balesetveszély csökkentéséhez. Sajnos van az említett kereszteződésnél "zűrösebb" elágazás is Balassagyarmaton: Rákóczi út-Kossuth L. utca sarok, ahol az úgynevezett 2108-as út kanyarodik mint főútvonal. Itt a lámpák még jobban megbonyolítják az egyszerű vidéki sofőrök életét ( és itt nem akarok bántani senkit). Sokan nem is gondolják, hogy a posta felől érkezve zöld jelzésnél nem nekik van elsőbbségük a szemből jövő, de bekanyarodni szándékozóval szemben, mivel a kanyarodó főútvonalon haladó jármű végez egyenesen haladó mozgást (a látszat ellenére) és aki látszólag egyenesen, a Kórház felé igyekszik, az "kanyarodik" rá a főútra.
    Kissé bonyolult belátom, de a lámpák eltávolítása szerintem sokat könnyítene a helyzeten!
    Örülök, hogy leírhattam a véleményem, tisztelettel: Brányik Gyula

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a jelzést! Egyetértek: nekem is nehéz megszokni kerékpárral, hogy meg kell várnom, míg balra kanyarodnak velem szemben az áruháznál... Sokszor el is "bambulok", de idővel megszokja majd az ember... Köszönöm az értékes véleményt! H.H.

    VálaszTörlés