2013. november 15., péntek

Börtönből luxusszálloda Balassagyarmaton?




Képviselő-testületi határozatban hozott állásfoglalást nemrégiben Balassagyarmat önkormányzata, hogy a központból a város déli határszélére költöztetné a börtönt. Ez ügyben javaslattal fordultak a kormányhoz. A jelenleg rendkívül túlzsúfolt büntetés-végrehajtási intézet hasznosítására több elképzelés is született.
Egész Magyarország talán legszebb, legpatinásabb börtönépülete a balassagyarmati fegyház. Több mint másfél évszázada emelték. Ám hosszú évek óta komoly túlzsúfoltság jellemzi az intézetet. Az eredetileg engedélyezett 321 rab helyett rendszeresen 450-500 embert tartanak itt fogva. Ráadásul, mivel a belvárosban található a komplexum, lényegében nem bővíthető. E mellett az itt működő Ipoly Cipőgyár sem növelheti bázisát, pedig igény bőven lenne rá. Ami fontos szempont még, hogy a régi Vármegyeháza szélesebb körű hasznosítása előtt is akadály, hogy a szomszédja a fegyház.
E sok szempont figyelembe vételével régóta gondolkodik már a jelenlegi városvezetés – mint ahogy elődjei is tették -, hogy ésszerűbb megoldást keressenek a börtön elhelyezésére. Annak idején, jó tizenöt esztendővel ezelőtt Karaba Tamás, megyénk jelenlegi főépítésze, még pályakezdő mérnökként felvázolta, miként is lehetne a börtön környékét új funkcióval ellátni. Az elképzelés szorosan kapcsolódott volna az Ipoly-rét kulturális központtá „emeléséhez”, de ez még mind a mai napig csak tervezőasztalokon látható. A jelenlegi ötletek viszont annál inkább kivitelezhetőnek tűnnek. Mivel az új országos büntetés-végrehajtási kódex, a régió bűnügyi fertőzöttsége okán előírja Észak-Magyarországon egy új intézet felépítését, erre kiváló lehetőség nyílhatna Balassagyarmaton. Az önkormányzat kiváltásként ingyen felajánlott erre egy üresen álló területet, méghozzá a déli városhatáron, a Delphi gyárával szemközti környéken. Itt létesülhetne az új fegyház, ezer fogvatartott személlyel, és a kiváló eredményességi mutatókkal rendelkező Ipoly Cipőgyár a mostaninál jóval nagyobb telephelyen működhetne. Ezzel legalább ötszáz új munkahely teremtődne.
Ha a fegyház kikerülne ide, megindulhat a régi Vármegyeháza és a börtön épületegyüttesének komplex fejlesztése, ami nemzetközileg is kiemelt jelentőségű lehetne. A képviselő-testületi előterjesztés szerint „az újjászülető vármegyeháza–börtön komplexum a határon átnyúló, térségi gazdasági-, kulturális-, művészeti élet fő szervező központja lehet. Alkalmas megfelelő mennyiségű és minőségű, ráadásul egészen exkluzív szállásigény kiszolgálására, hiszen igazi kuriózum egy európai rangú börtönmúzeumi funkció mellett az egyedülálló védjegyet akár luxus börtönhotelként hasznosítani.”
A hasznosítás természetesen összhangban lenne a városközpont rekonstrukcióval, amelynek első üteme hamarosan befejeződik. Az egész elképzelés alappillére, hogy a most megszületett javaslatot a legfőbb döntéshozók is „befogadják”. Az önkormányzat felterjesztésében arra kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy „támogassa a büntetés-végrehajtási szakmával és a műemlékvédelemmel közös kezdeményezésünket, és azt segítse sikerre vinni a foglalkoztatás növelése, a zsúfoltság csökkentése és a város kulturális és gazdasági jellegű szolgáltatásainak bővítése érdekében”.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése