2013. december 4., szerda

Nem lesz illemhely az új balassagyarmati főtéren


Ahogy egyre jobban befejezéséhez közeledik a balassagyarmati városközpont rekonstrukciója, úgy vetődik fel mind több emberben, vajon lesz-e nyilvános illemhely a megújult főtéren?
Bizonyára sokan vannak még olvasóink közül, akik emlékeznek Balassagyarmaton az egykori kaszinó (a mai Városi Képtár) alatti nyilvános illemhelyre. Pontosabban inkább csak a maradványaira, mert az elmúlt negyed század során egyre leromlottabb állapotba került, csak úgy ontotta a bűzt, és már senki sem használta. Annak idején turisták is keresték a WC-t, mindhiába, a helyi „kalauzok” jobbára az akkori Köztársaság téren lévő közintézményekbe, vagy a régi buszmegálló épületébe „terelhették” e célra a látogatót.
Aztán elkészültek az új városközpont tervei, és a nyilvánosságra hozott elképzelésekben sehol sem szerepelt nyilvános illemhely a Civitas Fortissima téren. A munkák megindulása, de főként a beruházás célegyenesébe érkezve többen felvetették, ugyan nézzek már utána, hogy mit tett az önkormányzat a „toalett” ügyében. A minap egy idős úr panaszkodott, hogy az ide érkezők, ha megcsodálják a megszépült városközpontot, ugyan hova szaladnak, ha rájuk tör a „hasmars”.
Természetesen, megkérdeztük Balassagyarmat önkormányzatának illetékeseit is, mi lesz a nyilvános mosdóval.
- A főtérre nem tervezett a város nyilvános illemhelyet – jelentette ki Csach Gábor alpolgármester -, mert már a főtér-tervezés időszakában sem merült fel komoly érv mellette. Pontosan azért, mert annyi közintézmény és vendéglátóhely veszi körbe a beruházással érintett területet, hogy semmi szükség nincs rá, üzemeltetése nem lenne rentábilis, azt senki se vállalná fel. Nem véletlen, hogy már a szocializmusban tönkrement a főtéri épület. Hiszen a vasútállomáson, a moziban, a Városi Képtárban, a régi Vármegyeházán és a Városházán bárki elvégezhette régen is, és a jövőben is kis - és nagy dolgait egyaránt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése