2013. december 18., szerda

Ipoly-völgy - tanári optikával



Közel fél évszázada fotózza az Ipoly-mente vadregényes tájait Nagy Imre. A balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium nyugalmazott tanárának második kötete nemrégiben jelent meg „Változó Ipoly-völgy” címmel. A szerzővel a Helytörténeti Gyűjteményben rendezett könyvbemutatón Medvácz Lajos polgármester beszélgetett.
Nagy Imre 1959 óta tanított a Balassi Bálint Gimnázium. A biológia-kémia szakos tanár először a diákokkal tett kirándulások alkalmával figyelt fel az Ipoly vidékének rendhagyó szépségeire. Nemsokára azonban már a fényképezőgép is kikerült a tokjából, és buzgón fotózta az évszakról-évszakra ezerszínűen változó tájat, a gyönyörű vadvirágokat – az első kötet 1994-ben készült el, a második most jelent meg.
Mint mondja, igazán jó képet készíteni, igazán tökéletesen elkapni a pillanatot csakis úgy lehet, ha magányosan keresi a szépet az ember. Amikor egyedül érkezik a rétre, nesztelenül közelíthet, hasra fekszik, és úgy fókuszál a sárga nősziromra, vagy éppen figyeli, miként fordítja a Nap felé „arcát” a tavirózsa.
Nagy Imrének három kedvenc helye van Balassagyarmat környékén. Az egyik a dejtári rét, amely leginkább emlékezteti a Tisza-mentén töltött gyermekkorra. Hiszen itt a lápi növényzettől a mocsár-állatvilágán keresztül a pusztára jellemző virágokig hazánk szinte minden vidékére jellemező természeti szépség előfordul. A morotva-tavak díszei, a tavaszt köszöntő virágok, a nyár elejének sárguló mezeje, a folyó csendes sodrása.
A másik az Ipolyszögi Égerláp. Amelynek védetté nyilvánításának történetéből is kaphatott kis ízelítőt a hallgatóság. Miként küzdöttek a természetvédők a politikával, amikor termőfölddé akarták tenni a lápot. Aztán csak ki kellett várni, hogy a gyarmati TSZ csődbe menjen, és a jogutód őrhalmiaknak már nem kellett az égeres – így hárult el minden akadály a védetté nyilvánítás előtt. A harmadik pedig a Dézsa patak völgye a Csesztve felett magasodó Anna-hegy lábánál. Itt a hűvös időjárást kedvelő növények mellett a lápi fajok egyaránt előfordulnak.
Amit a tanár úr viszont végképp sajnál, az éppen új könyvének a címében is rejtezik: a változás. Amely ma már sokkal inkább negatív, mint szép. Amikor az egykor virágzó rét helyén áthatolhatatlan bozót fogadja az embert, amikor egy-egy szép fát értelmetlenül vágnak ki a könyörtelen gazdák, amikor a gaz mindent benő, és eltűnnek az egyedi virágok. „Talán békén kellene hagyni az ártereket” – hangzott mintegy végkicsengésként, mert a természet magától újjáéled.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése