2013. július 23., kedd

Abderai civil bringanapló (1.) – 2013. július 22. hétfő


 
Nosza rajta, csapjunk hát a lovak közé, bocsánat, telepedjünk fel a drótszamár nyergébe, és irány a város, a mi szeretett Balassagyarmatunk, vár minket az első túra.

Zárt putri


Már az első pár száz méter sem zökkenőmentes. Hiába, át kell evickélni a félig (vagy negyedig?) kész főutcai körforgalmon, miközben a Mikszáth utca felől egy jókora teherautó fordul ki előttem olyan porfergeteget kavarva, hogy szinte alig látok. Szerencsére nem ment homok a szemembe, így tovább tekerhetek.
Röpke eszmecserére megállok a „Szállítónál”. Ki ő? Nos, nem Jason Statham költözött az Ipoly-partjára, hanem csak a „cimborája”, azaz a taxis, Havaj Laci áll az út szélén. Szokás mondani, hogy egy kisvárosban három embertől tudod meg a legfrissebb híreket: a postás, a fodrász meg a taxis. De most ő sem tud érdemi felvilágosítással szolgálni, lemondóan legyint, tegnap (azaz vasárnap), olyan kihalt volt a város, mint a múltkor, a templomi bombariadó alkalmával. Egy teremtett lélek sem közlekedett. Így hát ezúttal nincs pletyka, nincs érdekesség. Gördülök tovább.
Első célom a putribontás. Tudják, az önkormányzat által „Városkapu Program” néven emlegetett beruházás, mikor a Törvényszék „alatti” putrisort megszüntetik. Most a Pest felőli jobb oldal egyik háza van soron. Fékezek, benéznék, de nem szabad. Hatalmas ajtó, valami egykori raktár bejárata zárja le a homlokzatot, egy felirat is figyelmeztet, „életveszélyes omlásveszély”. Így végül távolabbról, a Széchenyi utca sarkáról tekintek vissza az egyelőre tetejétől megfosztott épületre, amely nemsokára hasonló sorsra jut, mint korábbi szemközti társai: nem ússza meg a dózert. Ez az akció mindenképpen dicséretesnek mondható, hiszen azért a drága vendéget, itt, „Tündérvárosban” mégse a szegénynegyed fogadja, de az igazi mégis az lenne, ha a húsipar tömbje is eltűnne, mert az aztán tényleg nagy otrombaság.

Patkányok a Cirmoskaréjban


Megyek tovább a második állomáshelyre. Vasárnap ugyebár a Palóc ligetben rendezik a Szent Anna napi búcsút, nézzünk szét a környéken. A liget most eléggé kihalt, elhaladok egy párocska mellett, a kerék elsüpped a kavicságyban, de csak „feltornászom” magam a szabadtéri színpadig, amit marcona cerberusként őriz az egyik padon ücsörgő, rendkívül elhanyagolt ruházatú fekete szakállas emberke – szemlátomást a közösségi szállás lakója. Átpréselem magam két cölöp között, de a Cirmoskaréj (aki nem tudná, a szabadtéri színpad „előterét” hívják így) láttán szinte földbe gyökerezik a lábam. Mi ez a kosz, mi ez a mocsok, mi ez a felfordulás? Széttört sörösüvegek, összegyűrt sörözdobozok, iszonyatos rendetlenség, minden a feje tetején áll. És hopp, hirtelen valami nagyfarkú állat oson el a háttérben megcsörgetve egy újságpapír darabját… Csak nem patkány?! Na, ne! Hogy lesz itt vasárnap „folklór zsúr”? Közelebb merészkedek, óvatosan kell lépkednem a szemét között, míg eljutok a színpad nagykapujához. Bekukucskálok. Hát ez a látvány sem lenyűgöző. Vajon mennyit dolgoznak majd itt a közmunkások, vajon hány embert kell ide kivezényelni, a környéket rendbe tenni, hogy az ájtatos palóc-profán vallásos tömeg ne hányingerrel küszködve távozzon innen? De Istenem, vannak e földön csodák, hátha megtörténik mindez Balassagyarmat „bendőjében” is…

Káosz az Óváros téren


Tekerek tovább. Lassan, körültekintően pedálozok a kavicságyban, de azért nem bukom fel, kiérek a Bajcsy útra. Kis, sportcsarnokban tett kitérőt – a háttérben bontják már a Sörfesztivál sátrait – követően a Svejk vendéglőnél fordulok balra a harmadik cél felé. Körbetekintek az Óváros téren. Amint elindulok felfelé, az első kép kedvező, be is csukom egy pillanatra a szemem és elképzelem, ha minden porszemet eltakarítanak majdan az új burkolatról, milyen gyönyörűségesen néz majd ki a város „szíve”. Aztán következik az eszmélés. A Szerbtemplom felé eső köz sarkán összefutok Szőke Zsuzsa újságíró kollégával, aki a sarokházban lakik, és most éppen vizet mer a közkútról. Meg is kérdezem nyomban, mit szól hozzá, hogy megújul a lakókörnyezete? Mire ő jó félórás panaszáradatba kezd. Hogy az itt dolgozó munkások többsége kontár, hogy a múltkor három mérnök töprengett egy vízvezeték felett, mire a szerelő szaki találta meg a megoldást, hogy nemrégiben két hétig állt a beruházás egyik fázisa, mert az alvállalkozó pluszmunkáját nem akarta kifizetni a „főnök”. Meg beáznak a pincék, tömény dohszag árad, és ott áll egy markológép már három hete gazdátlanul, az égvilágon senki sem ügyel rá, lehet, hogy ott is „rohad”, mert munka közben még senki sem látta. Kicsit cinikusan emlegeti Zsuzsa, hogy az egész felfordulást a múltkor egy, a zenetáborba érkezett japán kislány serényen fotózta a mobiltelefonjával, „legalább Hokkaido-n is látják, mi folyik Balassagyarmaton”. És még mondja-mondja a kollegina. Nincs tehát elragadtatva az egésztől – és most már én sem.
Lassan visszafelé veszem az irányt, mára lég volt az abderai civil bringázásból. Még egyszer átevickélek ezen az elátkozott körforgalmon, és közben gondolkodom. Jó-jó, az egész mind szép, hogy megújul a város, de ugyan mikor? Ameddig így építkeznek az országban, ameddig a határidők nem szentek és sérthetetlenek, ameddig minden szépen lassan folyik a maga magyaros medrében, addig egy kormány se papoljon a felemelkedésről. Itt, kérem szépen még 2014-ben sem lesz kész a belváros-rekonstrukció.
Ha tévedek, hát fizetek magamnak egy korsó sört…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése