2012. január 29., vasárnap

Ne legyen Balassagyarmat „Csikágó”!

Délelőtt az egyik legnépszerűbb közösségi portálon olvasom a hírt, amelyet egy balassagyarmati fiatalember tett fel, s több ismerőse meg is osztott: szombat éjjel kutyasétáltatás közben ismeretlenek megtámadták, fegyvert fogtak rá, aztán dulakodás kezdődött, közben eldördült a pisztoly, a golyó pedig átment a fiú karján.
Először nem akartam hinni a szememnek, mondván biztosan csak olyan „figyelemfelkeltő kacsa”, amiből akár százszámra is lehet hasonló internetes oldalakon. Akkor kezdett szöget ütni a fejemben, hogy tényleg megtörténhetett az eset, amikor egyre többen és többen osztották meg a fiú üzenetét a világhálón. Aztán olvastam a Népszava és egyéb lapok online rovatában: igen, a határátkelő körforgalmánál lévő aluljáróban volt a támadás, szlovák suhancok (vagy akárkik) támadtak a fiatalemberre, aki védekezett, és közben lőttek a karjába – még szerencse, hogy nem súlyos a sérülés, de akár tragédia is történhetett volna.
Még akkor sem szaladna át a híren a Balassagyarmaton lótó-futó, ott mindennapjait élő emberfia, ha csak elvétve, hébe-hóba, évente legfeljebb egyszer lenne hasonló bűneset a városban. Csakhogy nem ez volt az egyetlen a közelmúltban. Emlékezzünk csak, a múlt esztendő utolsó napjaiban a „közösségi szálláson” tartózkodó két jómadár csapott balhét a városközpontban, kötekedtek két helybélivel, aminek kis híján itt is véres vége lett. Vagy azt az esetet is említhetném, amikor egy szomszédos faluban lakó, sihederekből álló banda egyik tagja késelt meg egy fiút a Kossuth utcában. Mondjuk ki tehát: elég volt!
Újságírói pályafutásom húsz esztendeje alatt mindössze háromszor találkoztam gyilkossággal: 1996-ban a nyírjesi emberöléssel, aztán 1997 tavaszán, amikor a kórházi kezelésről hazatérő asszony vágott baltát a férje nyakszirtjébe, majd amikor Mókus, a közismert guberáló talált halott csecsemőt az egyik szemetes kukában. Azóta hasonlóan súlyos cselekmény nem volt Civitas Fortissimában. Hát ne is legyen több, kedves rendőr bácsik! Figyeljenek oda az eddigieknél is jobban!
Ne legyen Balassagyarmat az észak-magyarországi „Csikágó”!
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése