2013. augusztus 2., péntek

„Elbaltázott” városfejlesztés




Szó szerint elbaltázott. Merthogy a derék balassagyarmati belváros-rekonstrukció újabb lépéseként baltával, fejszével meg stílfűrésszel estek neki a munkások a Civitas Fortissima (bocsánat, én hagyománytiszteletből még a régi nevén hívom, azaz Köztársaság) tér terebélyes fáinak. A kiváló szakértelem pedig elnyerte méltó jutalmát, azaz tökéletesen csupasz terület, egyetlenegy „épkézláb” árnyék sem várja az eljövendő kivitelezőket. Lett is nagy felháborodás, szinte zsong az internet, „zizeg” a facebook, az építész Eleőd Ákos meg az alpolgármester Csach Gábor pedig csak csuklik és csuklik folyamatosan, annyit emlegetik az emberek – nem éppen a legjobb modorban – a nevüket.
De vajon miért kellett megszabadulni a fáktól, méghozzá ilyen barbár módon? Eleőd Ákos Ybl-díjas, tehát a legmagasabb magyar szakmai elismerés birtokosa, nem hiszem, hogy ne tudott volna olyan elképzeléseket a tervezőasztalára ötölni, amely megkíméli a zöld környezetet. Sokkal inkább a szellemiségében kereshető a „bibi”. Eleőd úr ugyanis vérbeli avantgard, azaz túlzottan modern felfogású, már-már űrbéli fantazmagóriák híve, ebben egy kicsit emlékeztet engem Mézga Aladárra. E felfogásban pedig méltó társa a hozzá hasonlóképpen gondolkodó Csach Gábor, aki ugyebár művészettörténész, kiválóan érti is a mesterségét, de ahogy a zenei ízlésében meglehetősen elvont, úgy az építészeti kérdésekben sem a konzervatív stílus a kedvence. Ha pedig Eleőd úr betondzsungelt akar, hát akkor az lesz.
Persze a terveket látva-ismerve, sok zöldfelületet akarnak erre a térre. De hogy ebből mikor lesz esetleg lombos fasor, hát, majd jó húsz-harminc ötven év múlva. Amikor majd az építész egy botra támaszkodva sétál majd errefelé, ha még egyáltalán él. Most viszont el kell viselnie a szidalmakat, amely a városlakók felől érkezik, és bizony ezeket a szitkokat az alpolgármesternek, meg Medvácz Lajosnak is le kell nyelnie, bár biztos nem örülnek annyira neki, hiszen jövőre választások jönnek. Igaz, a választásokra kész lesz az új tér – de ki fog annak igazán, tiszta szívből örülni?

1 megjegyzés:

  1. Ha fekete, az a baj, ha fehér, az a baj. Ha szürke? Az is... Itthon vagyunk! Mindegy mi történik, szidjuk, mert miért ne. "Haza és Haladás!" Az biza - visszafelé.

    VálaszTörlés